6 sposobów na carpaccio - nie tylko z mięsa
Z grzybów, ryb, mięsa i warzyw
Pomysły na warzywne, mięsne i rybne carpaccio. Smakuje, jak z restauracji.
Carpaccio to, krótko mówiąc, bardzo cienko krojone produkty, podawane z różnymi dodatkami. Jako pierwszy danie to przygotował w 1950 roku Giuseppe Cipriani, właściciel lokalu Harry's Bar z Wenecji. Z powstaniem carpaccio wiąże się anegdota. Otóż do baru przyszła hrabina Amalia Nani Mocenigo, która poprosiła właściciela o przygotowanie dania z surowego mięsa, co miał jej zarekomendować lekarz. Cipriani pokroił cienko wołowinę, polał ją oliwą i podał. Nazwa dania pochodzi od nazwiska malarza Vittore Carpaccio, gdyż barwy dania skojarzyły się właścicielowi baru właśnie z działami tego artysty. Dziś w restauracjach znajdziemy wiele rodzajów carpaccio: nie tylko z mięsa, ale także z ryb czy warzyw. Oto kilka smakowitych propozycji.
Carpaccio z prawdziwków
Carpaccio z grzybów jest znakomite.. Najlepiej nadają się borowiki. Grzyby - najlepiej młode i bardzo jędrne delikatnie czyścimy mokrą ściereczką (nie myjemy!), cieniutko kroimy. Na półmisek wylewamy łyżkę oliwy i rozprowadzamy ją. Układamy plasterki grzybów, posypujemy listkami rukoli, solimy i pieprzymy. Wstawiamy do lodówki na godzinę i podajemy.