Żurawina - owoc na zdrowie
Żurawina powinna znaleźć się w jadłospisie osób dbających o linię, ponieważ 100 g świeżych owoców dostarcza zaledwie 26 kalorii, a suszonych - 46 kalorii (oczywiście ten parametr gwałtownie rośnie w produkcie wzbogaconym cukrem, ale o tym napiszemy w dalszej części artykułu).
Spożywając żurawinę oraz jej przetwory przyczyniamy się znormalizowania ciśnienia krwi, zapobiegania chorobom serca i wzmacniania naczyń krwionośnych. Poprawiamy też poziom "dobrego" cholesterolu HDL.
Duża zawartość błonnika sprawia, że owoce regulują procesy przemiany materii i wspomagają rozwój bakterii jelitowych, które odgrywają ważną rolę w oczyszczaniu organizmu z toksyn. Natomiast ostrożność w spożywaniu żurawiny, zawierającej także szczawiany, powinny zachować osoby cierpiące z powodu kamieni nerkowych i chorzy na osteoporozę. Należy też uważać, gdy przyjmujemy leki z działającą przeciwzakrzepowo warfaryną.