Właściwości zdrowotne żurawiny
Owoce żurawiny są skarbnicą witamin (A, B1, B2, C, E i P) i minerałów (potas, wapń, fosfor, żelazo). Zawierają potężną dawkę błonnika oraz kwasów organicznych (np. benzoesowego - naturalnego konserwantu, dzięki któremu zachowują świeżość nawet kilka tygodni po zerwaniu). Żurawina to także bogate źródło antocyjanów, czyli naturalnych barwników działających korzystnie na cały układ sercowo-naczyniowy, poprawiających krążenie krwi, zapewniających naczyniom włosowatym elastyczność i prawidłową przepuszczalność oraz "wymiatających" wolne rodniki, które przyspieszają procesy starzenia organizmu i stwarzają dogodne warunki do rozwoju komórek nowotworowych. Dzięki dużemu stężeniu organicznych związków chemicznych, zwanych taninami, owoce żurawiny sprawdzają się w walce z infekcjami dróg moczowych i są naturalnym antybiotykiem, niszczącym groźne bakterie, np. wywołujące wrzody Helicobacter pylori.