Kisiel żurawinowy
Składniki: 1/2 szklanki żurawiny (świeżej lub mrożonej; suszonej nieco więcej i warto ją zmiksować po podgotowaniu), 2 szklanki wody, 2-3 łyżki cukru, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 1 łyżka mąki ziemniaczanej.
Przygotowanie: 250 ml wody wlać do niewielkiego garnka. Dodać żurawinę i lekko ją rozgnieść, aby nie popękała podczas gotowania. Można ją również wcześniej pokroić. Następnie wsypać cukier i cukier waniliowy. Gotować 10-15 minut, aż żurawina stanie się szklista. Dodać resztę wody, odcedzić nadmiar żurawiny. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z niewielką ilością wody i dodać do garnuszka, dokładnie wymieszać. Zagotować, aż masa zgęstnieje. Dosłodzić według uznania, jeśli jest taka potrzeba. Udekorować płatkami migdałowymi i makiem.