Skarbnica cennych składników
Żurawina jest bogata w flawonoidy, antocyjany i garbniki. Zawiera duże ilości kwasów organicznych, głównie cytrynowego i jabłkowego - odpowiedzialnych za jej cierpki smak. Poza tym to prawdziwa skarbnica witaminy C, dostarcza również witaminy A, B1, B2 oraz wielu mikroelementów, m.in. żelaza (co sprawia, że jest polecana osobom z anemią)
, magnezu, wapnia, fosforu, potasu i jodu.
W jej składzie znajdziemy silne przeciwutleniacze, które chronią przed chorobami nowotworowymi. Żurawina w szczególności pomocna jest w przypadku białaczki, raka płuc i okrężnicy. W ramach naturalnej profilaktyki specjaliści zalecają regularne spożywanie soku z żurawiny.
Owoce żurawiny, dzięki zawartości kwasu chinowego, zapobiegają tworzeniu się kamieni nerkowych. Zapobiegają również m.in. chorobom serca, zmniejszają ryzyko powstawania niebezpiecznych skrzepów w naczyniach krwionośnych, a także ograniczają stężenie złego cholesterolu we krwi. Co więcej, żurawina działa bakteriobójczo, dzięki czemu zapobiega rozwojowi choroby wrzodowej żołądka, a także chroni przed próchnicą i zapaleniami dziąseł.