Hiszpańskie gazpacho
Ta tradycyjna zupa pochodzi z Andaluzji, ale zjemy ją w każdym regionie Hiszpanii. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować ją w domu. Składniki: 4 kromki białego pieczywa, pół kilograma pomidorów bez skórki (najlepsze będą mięsiste pomidory odmiany limo), czerwona i zielona słodka papryka, cztery ogórki, cebula, 2 łyżki octu winnego, pół litra wody, 4 łyżki oliwy z oliwek, 5 ząbków czosnku, sól i pieprz. Czosnek miażdżymy w moździerzu wraz z solą. Wrzucamy do miksera. Dodajemy pokrojone w kostkę pieczywo i dolewamy stopniowo oliwę. Warzywa kroimy w kostkę. 1/3 z nich miksujemy z pastą chlebowo-czosnkową. Całość przecieramy, dodajemy wodę i ocet. Doprawiamy. Chłodzimy w lodówce przez dwie godziny, podajemy z posiekanymi warzywami podanymi na osobnych talerzykach.