Zupy na lato, czyli nie tylko chłodnik

Latem nie mamy ochoty na ciężkostrawne, tłuste dania. Dlatego warto zastanowić się, czy nie zastąpić ich zupami, które nie tylko są smaczne i zdrowe, ale również nawadniają organizm, powodując lepsze samopoczucie. W upalne dni raczej nie mamy ochoty na kapuśniak na wędzonce czy zupę fasolową, są jednak takie zupy, które idealnie nadają się na upały. I wcale nie musimy ograniczać się do tradycyjnego chłodnika. Poniżej kilka propozycji na smaczne, wakacyjne zupy.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 9Propozycje dla całej rodziny

Obraz
© 123RF.COM

Latem nie mamy ochoty na ciężkostrawne, tłuste dania. Dlatego warto zastanowić się, czy nie zastąpić ich zupami, które nie tylko są smaczne i zdrowe, ale również nawadniają organizm, powodując lepsze samopoczucie. W upalne dni raczej nie mamy ochoty na kapuśniak na wędzonce czy zupę fasolową, są jednak takie zupy, które idealnie nadają się na wysokie temperatury. I wcale nie musimy ograniczać się do tradycyjnego chłodnika. Oto kilka propozycji na smaczne, wakacyjne zupy.

/ 9Vicyssoise, czyli francuska zupa przecierana

Obraz
© 123RF.COM

To uniwersalna propozycja na każdą porę roku. Można ją bowiem jeść i na gorąco, i na zimno. We Francji tradycyjnie przygotowuje się ją z sezonowych warzyw. My proponujemy zupę o kolorze zielonym. Potrzebujemy: sześć młodych porów, trzy łodygi selera naciowego, garść szpinaku, łyżkę oliwy, dwa ziemniaki, 2 litry wywaru z warzyw, kilka łyżek śmietany, sól i pieprz. Na oliwie przysmażamy lekko pokrojone pory i seler. Zalewamy warzywa wywarem, dodajemy ziemniaki, szpinak i przyprawy. Gotujemy około 30 minut. Następnie wszystko dokładnie miksujemy i dodajemy śmietanę. Chłodzimy w lodówce i podajemy z groszkiem ptysiowym.

/ 9Chłodnik turecki

Obraz
© 123RF.COM

Chłodniki to nie tylko polska specjalność. Praktycznie każdy naród w Europie ma swoją wersję zupy na zimno. Do chłodnika tureckiego potrzebne nam będą: trzy kromki czerstwego chleba, trzy ząbki czosnku, kilka łyżek oliwy, średni pojemnik (około 300 ml) jogurtu, cztery ogórki gruntowe, mięta, sól, pieprz, sok z połowy cytryny, garść migdałów. Moczymy chleb w wodzie przez kilka minut, ogórki obieramy i kroimy niezbyt drobno. Chleb odsączamy i wraz z pozostałymi składnikami wrzucamy do blendera. Doprawiamy do smaku i ozdabiamy listkami mięty lub pietruszką.

/ 9Chłodniki na słodko i słono

/ 9Zupa koperkowa

Obraz
© 123RF.COM

To także znakomita propozycja na lato - zupa z koperku jest delikatna i orzeźwiająca. Potrzebujemy: półtora litra wywaru z warzyw, dwa pęczki koperku, pół szklanki śmietany 18 proc., szklankę ugotowanego ryżu, sól i pieprz. Wywar podgrzewamy na małym ogniu. Dodajemy posiekany drobno koperek i ryż. Gotujemy około pół godziny. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy śmietanę. Zupę tę możemy jeść i na zimno, i na ciepło.

/ 9Hiszpańskie gazpacho

Obraz
© 123RF.COM

Ta tradycyjna zupa pochodzi z Andaluzji, ale zjemy ją w każdym regionie Hiszpanii. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować ją w domu. Składniki: 4 kromki białego pieczywa, pół kilograma pomidorów bez skórki (najlepsze będą mięsiste pomidory odmiany limo), czerwona i zielona słodka papryka, cztery ogórki, cebula, 2 łyżki octu winnego, pół litra wody, 4 łyżki oliwy z oliwek, 5 ząbków czosnku, sól i pieprz. Czosnek miażdżymy w moździerzu wraz z solą. Wrzucamy do miksera. Dodajemy pokrojone w kostkę pieczywo i dolewamy stopniowo oliwę. Warzywa kroimy w kostkę. 1/3 z nich miksujemy z pastą chlebowo-czosnkową. Całość przecieramy, dodajemy wodę i ocet. Doprawiamy. Chłodzimy w lodówce przez dwie godziny, podajemy z posiekanymi warzywami podanymi na osobnych talerzykach.

/ 9Zupa z jagodami

Obraz
© 123RF.COM

Nic nie smakuje latem tak dobrze jak zupy owocowe, a szczególnie jagodzianka. Latem tym bardziej warto ją przygotować, bo mamy właśnie dostęp do świeżych, a co za tym idzie najsmaczniejszych owoców. Do przygotowania tej zupy potrzebne nam będą: pół kilograma czarnych jagód, łyżka mąki pszennej, pół szklanki śmietany 12 proc., cukier do smaku, domowy makaron. Jagody myjemy i zalewamy dwoma litrami wody. Gotujemy aż puszczą sok. Słodzimy do smaku. W osobnym naczyniu mąkę mieszamy w 1/3 szklanki zimnej wody, dodajemy śmietanę. Wlewamy do garnka i dokładnie mieszamy. Podajemy z makaronem - najlepiej na zimno!

/ 9Zupa z truskawkami

Obraz
© 123RF.COM

To kolejna zupa owocowa, którą warto przygotować w upalne dni. "Truskawkówka" najlepsza jest w formie kremu z drobniutkim makaronem, najlepiej z mąki razowej. Składniki: pół kilograma truskawek, łyżka mąki ziemniaczanej, pół szklanki śmietany 12%, cukier. Truskawki dokładnie myjemy i gotujemy w litrze wody. Doprawiamy cukrem, śmietaną i mąką ziemniaczaną. Następnie wszystko dokładnie miksujemy i przecieramy przez sito. Na talerzu ozdabiamy łyżką śmietany i listkiem mięty.

/ 9Zupa z pomidorów i soczewicy

Obraz
© 123RF.COM

I na koniec propozycja zupy lekkiej, ale bardzo pożywnej. W gorące dni może być traktowana jak cały posiłek. Przygotowanie jej nie jest trudne. Przygotujemy ją w pół godziny. Składniki: litr wywaru z kurczaka lub warzyw, dwie łyżki oliwy z oliwek, mała biała cebula, dwa ząbki czosnku, pół szklanki pomarańczowej soczewicy, cztery mięsiste pomidory obrane ze skórki, kilkanaście listków bazylii, sól, pieprz i dobry biały ser. Posiekany czosnek i cebulę podsmażamy na oliwie. Wrzucamy do wywaru, dodajemy soczewicę, pomidory i bazylię. Gotujemy aż soczewica się rozpadnie. Przyprawiamy do smaku, a na koniec dekorujemy łyżką sera i listkami bazylii.

AD/mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał