Zupy na lato, czyli nie tylko chłodnik
Latem nie mamy ochoty na ciężkostrawne, tłuste dania. Dlatego warto zastanowić się, czy nie zastąpić ich zupami, które nie tylko są smaczne i zdrowe, ale również nawadniają organizm, powodując lepsze samopoczucie. W upalne dni raczej nie mamy ochoty na kapuśniak na wędzonce czy zupę fasolową, są jednak takie zupy, które idealnie nadają się na upały. I wcale nie musimy ograniczać się do tradycyjnego chłodnika. Poniżej kilka propozycji na smaczne, wakacyjne zupy.
Propozycje dla całej rodziny
Latem nie mamy ochoty na ciężkostrawne, tłuste dania. Dlatego warto zastanowić się, czy nie zastąpić ich zupami, które nie tylko są smaczne i zdrowe, ale również nawadniają organizm, powodując lepsze samopoczucie. W upalne dni raczej nie mamy ochoty na kapuśniak na wędzonce czy zupę fasolową, są jednak takie zupy, które idealnie nadają się na wysokie temperatury. I wcale nie musimy ograniczać się do tradycyjnego chłodnika. Oto kilka propozycji na smaczne, wakacyjne zupy.
Vicyssoise, czyli francuska zupa przecierana
To uniwersalna propozycja na każdą porę roku. Można ją bowiem jeść i na gorąco, i na zimno. We Francji tradycyjnie przygotowuje się ją z sezonowych warzyw. My proponujemy zupę o kolorze zielonym. Potrzebujemy: sześć młodych porów, trzy łodygi selera naciowego, garść szpinaku, łyżkę oliwy, dwa ziemniaki, 2 litry wywaru z warzyw, kilka łyżek śmietany, sól i pieprz. Na oliwie przysmażamy lekko pokrojone pory i seler. Zalewamy warzywa wywarem, dodajemy ziemniaki, szpinak i przyprawy. Gotujemy około 30 minut. Następnie wszystko dokładnie miksujemy i dodajemy śmietanę. Chłodzimy w lodówce i podajemy z groszkiem ptysiowym.
Chłodnik turecki
Chłodniki to nie tylko polska specjalność. Praktycznie każdy naród w Europie ma swoją wersję zupy na zimno. Do chłodnika tureckiego potrzebne nam będą: trzy kromki czerstwego chleba, trzy ząbki czosnku, kilka łyżek oliwy, średni pojemnik (około 300 ml) jogurtu, cztery ogórki gruntowe, mięta, sól, pieprz, sok z połowy cytryny, garść migdałów. Moczymy chleb w wodzie przez kilka minut, ogórki obieramy i kroimy niezbyt drobno. Chleb odsączamy i wraz z pozostałymi składnikami wrzucamy do blendera. Doprawiamy do smaku i ozdabiamy listkami mięty lub pietruszką.
Chłodniki na słodko i słono
Zupa koperkowa
To także znakomita propozycja na lato - zupa z koperku jest delikatna i orzeźwiająca. Potrzebujemy: półtora litra wywaru z warzyw, dwa pęczki koperku, pół szklanki śmietany 18 proc., szklankę ugotowanego ryżu, sól i pieprz. Wywar podgrzewamy na małym ogniu. Dodajemy posiekany drobno koperek i ryż. Gotujemy około pół godziny. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy śmietanę. Zupę tę możemy jeść i na zimno, i na ciepło.
Hiszpańskie gazpacho
Ta tradycyjna zupa pochodzi z Andaluzji, ale zjemy ją w każdym regionie Hiszpanii. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować ją w domu. Składniki: 4 kromki białego pieczywa, pół kilograma pomidorów bez skórki (najlepsze będą mięsiste pomidory odmiany limo), czerwona i zielona słodka papryka, cztery ogórki, cebula, 2 łyżki octu winnego, pół litra wody, 4 łyżki oliwy z oliwek, 5 ząbków czosnku, sól i pieprz. Czosnek miażdżymy w moździerzu wraz z solą. Wrzucamy do miksera. Dodajemy pokrojone w kostkę pieczywo i dolewamy stopniowo oliwę. Warzywa kroimy w kostkę. 1/3 z nich miksujemy z pastą chlebowo-czosnkową. Całość przecieramy, dodajemy wodę i ocet. Doprawiamy. Chłodzimy w lodówce przez dwie godziny, podajemy z posiekanymi warzywami podanymi na osobnych talerzykach.
Zupa z jagodami
Nic nie smakuje latem tak dobrze jak zupy owocowe, a szczególnie jagodzianka. Latem tym bardziej warto ją przygotować, bo mamy właśnie dostęp do świeżych, a co za tym idzie najsmaczniejszych owoców. Do przygotowania tej zupy potrzebne nam będą: pół kilograma czarnych jagód, łyżka mąki pszennej, pół szklanki śmietany 12 proc., cukier do smaku, domowy makaron. Jagody myjemy i zalewamy dwoma litrami wody. Gotujemy aż puszczą sok. Słodzimy do smaku. W osobnym naczyniu mąkę mieszamy w 1/3 szklanki zimnej wody, dodajemy śmietanę. Wlewamy do garnka i dokładnie mieszamy. Podajemy z makaronem - najlepiej na zimno!
Zupa z truskawkami
To kolejna zupa owocowa, którą warto przygotować w upalne dni. "Truskawkówka" najlepsza jest w formie kremu z drobniutkim makaronem, najlepiej z mąki razowej. Składniki: pół kilograma truskawek, łyżka mąki ziemniaczanej, pół szklanki śmietany 12%, cukier. Truskawki dokładnie myjemy i gotujemy w litrze wody. Doprawiamy cukrem, śmietaną i mąką ziemniaczaną. Następnie wszystko dokładnie miksujemy i przecieramy przez sito. Na talerzu ozdabiamy łyżką śmietany i listkiem mięty.
Zupa z pomidorów i soczewicy
I na koniec propozycja zupy lekkiej, ale bardzo pożywnej. W gorące dni może być traktowana jak cały posiłek. Przygotowanie jej nie jest trudne. Przygotujemy ją w pół godziny. Składniki: litr wywaru z kurczaka lub warzyw, dwie łyżki oliwy z oliwek, mała biała cebula, dwa ząbki czosnku, pół szklanki pomarańczowej soczewicy, cztery mięsiste pomidory obrane ze skórki, kilkanaście listków bazylii, sól, pieprz i dobry biały ser. Posiekany czosnek i cebulę podsmażamy na oliwie. Wrzucamy do wywaru, dodajemy soczewicę, pomidory i bazylię. Gotujemy aż soczewica się rozpadnie. Przyprawiamy do smaku, a na koniec dekorujemy łyżką sera i listkami bazylii.
AD/mp/WP Kuchnia