Przepis na Różową damę
Dla miłośników zup oraz tych, którzy rozpoczynają z nimi swoją przygodę, mamy autorski przepis Moniki Honory na zupę Różowa Dama. To idealna propozycja na letnie, wieczorne biesiadowanie w towarzystwie przyjaciół i najbliższych. Jest to lekka i niezwykle pożywna zupa. - Życzę smacznego – podsumowuje ekspertka.
Składniki na zupę: 3 l wywaru warzywnego, 2 marchewki, 2 natki pietruszki, 1 szklanka zielonego groszku, ½ szklanki kukurydzy, ½ szklanki czerwonej fasoli, 400g krewetek koktajlowych, 2 łyżki stołowe mleczka kokosowego, 1½ szklanki domowego przecieru pomidorowego, mieszanka ulubionych suszonych ziół, ostra papryka, czosnek niedźwiedzi, kozieradka.
Składniki na zacierki: 1½ szklanki mąki uniwersalnej lub bezglutenowej 150ml mleka 3,2 proc., szczypta soli, jajko.
Przygotowanie:
Przygotuj ok. 3 litry wywaru warzywnego (2 marchewki, 2 pietruszki, seler i por + mieszanka suszonych ziół). Kiedy jest gotowy, odlej do drugiego garnka litr wywaru. Do pierwszego garnka dodaj pokrojoną marchewkę, zielony groszek, kukurydzę oraz czerwoną fasolę. Zamrożone krewetki koktajlowe opłucz zimną wodą, a jak będą już odmrożone, dodaj do wywaru. Teraz dodaj przecier pomidorowy, przyprawy oraz mleczko kokosowe. Połącz wszystkie składniki na zacierki, a z powstałego ciasta uformuj kulki i wrzuć je do wrzącego wywaru, który został odlany do drugiego garnka. Kiedy zacierki wypłyną na powierzchnię, przelej wywar wraz z zacierkami do pierwszego garnka. Na koniec dodaj dużo posiekanej natki pietruszki.