W jaki sposób przewozić zupy w trakcie podróży?
Wybierając się w podróż samochodem, czy pociągiem, dobrze jest umieścić pojemnik z zupami w możliwie najchłodniejszym miejscu. Większość posiłków przewożonych w trakcie podróży psuje się, ze względu na zbyt wysoką temperaturę.
Bardzo istotne jest naczynie, w którym chcemy przewieźć żywność. - Jeśli będzie to ciepła potrawa, pamiętajmy, aby zrezygnować z pojemników plastikowych na rzecz tych szklanych. Są cięższe, ale bezpieczniejsze dla naszego zdrowia. Niezbędnikiem w trakcie wszelkich podróży może okazać się torebka termiczna, która skutecznie utrzymuje temperaturę przygotowanego posiłku. Sprawdza się nie tylko w trakcie lata, ale również zimy. Pamiętajmy, że wielokrotne działanie temperatury na zupy, powoduje utratę składników odżywczych oraz zwiększa ich indeks glikemiczny, który jest szczególnie ważny dla wszystkich chorujących na cukrzycę – zaznacza ekspert ds. żywienia.