Zupy – jak prawidłowo je przechowywać i podróżować z nimi

Obraz
Źródło zdjęć: © Archiwum prywatne | Maciej Gillert
Karolina Wójciga

/ 6Mini poradnik

Obraz
© Archiwum prywatne | Maciej Gillert

Zupy są smacznym, pożywnym i niedrogim w przygotowaniu posiłkiem i faktu tego chyba już nikomu nie trzeba wyjaśniać. Jednak potrawy te posiadają także kilka innych zalet, np. taką, że odpowiednio przechowywane, mogą cieszyć smakiem bez codziennego gotowania. Nasz zaprzyjaźniony ekspert - Monika Honory - zdradzi kilka wskazówek, jak prawidłowo zabezpieczyć zupy, a także podpowie, jak można przewozić je będąc w podróży.

Zobacz także widoe: Ekspert radzi dlaczego warto jeśc zupy?

/ 6Higiena przede wszystkim

Obraz
© Archiwum prywatne | Maciej Gillert

Chyba każdemu z nas, przynajmniej raz zdarzyło się poświęcić więcej czasu i przygotować ulubioną zupę "na później", która w skutek złego przechowywania po prostu skwaśniała. Jak podaje Monika Honory, ekspert ds. żywienia, dzieje się tak za sprawą m.in. drobnoustrojów, które są odpowiedzialne za kwaśnienie mleka, kapusty czy ogórków, a także pozostawioną w cieple zupę – tłumaczy Monika Honory.

Główną zasadą przygotowywania posiłków jest prawidłowe utrzymanie higieny. Najprostsze czynności to mycie rąk przed przygotowaniem posiłku, odkażanie blatów oraz sprzętów do przygotowywania posiłków, a także ochrona kuchni przed owadami i zwierzętami. - Oczywiście, wokół nas istnieje wiele mikroorganizmów i nie jesteśmy w stanie całkowicie się przed nimi uchronić, jednak warto zadbać o to, by nie doszło do kontaktu z drobnoustrojami chorobotwórczymi poprzez wydzieliny zwierząt, czy też ludzi - dodaje ekspertka.

/ 6Jak przechowywać?

Obraz
© Archiwum prywatne | Maciej Gillert

Kolejną bardzo ważną kwestią jest oddzielenie produktów surowych od gotowanych i w miarę możliwości przechowywanie ich na różnych półkach lub w osobnych pojemnikach. Drobnoustroje występujące w nieprzetworzonej żywności mogą migrować na inne produkty i w związku z tym powodować ich psucie się. Wszelkie produkty, na których widać m.in. zmianę koloru, czy nalot, najlepiej jest po prostu wyrzucić.

- Gotując ulubioną zupę, śmiało można zrobić jej więcej. Dzięki odpowiedniemu przygotowaniu zaoszczędzimy sporo czasu. Kroki, które należy podjąć, aby prawidłowo zabezpieczyć żywność np. przy wekowaniu, to sprawdzenie szkła, czyli słoików, a także nakrętek. Należy pamiętać, aby nie były one wyszczerbione (w przeciwnym wypadku grozi to dostaniem się odłamków szkła do żywności), a dekle wygięte, gdyż powietrze z zewnątrz może dostać się do środka – wyjaśnia ekspert.

/ 6Kilka praktycznych porad

Obraz
© Archiwum prywatne | Maciej Gillert

Prawidłowe zawekowanie żywności ma na celu ustrzec ją przed popsuciem. Dlatego po przelaniu gorącej zupy do szkła, należy mocno zakręcić nakrętkę, a następnie przechylić zupę do góry nogami. Jeśli w trakcie tego procesu nie zauważymy żadnych "przecieków" czy bąbelków w środku, możemy przyjąć, że zupa została prawidłowo zamknięta. - Warto odczekać ok. 50 minut, aby przygotowane słoiki pozostawione w temperaturze pokojowej ostygły, a następnie można je przełożyć do lodówki. Dzięki temu proces namnażania bakterii będzie zahamowany – informuje Monika Honory, ekspert ds. żywienia.

Oto kilka rad Moniki Honory, które na pewno przydzadzą ci się podczas przygotowywania zup.

  • Aby zawekowana zupa mogła dłużej utrzymać świeżość, warto jeszcze przed przelaniem jej do słoików wyjąć z garnka cebulę oraz mięso. Produkty te wpływają na krótszą żywotność zupy – około 6-7 dni, natomiast bez ich dodatku okres przechowywania w lodówce może sięgać nawet do 2-3 tygodni.
  • Lepiej unikać wekowania kaszy, makaronu czy ryżu, ponieważ im dłużej składniki te przechowywane są z wywarem, tym bardziej pęcznieją. Bezpieczniej jest przygotować je już po otwarciu słoika.
  • Jeśli chcemy mieć czysty wywar, aby później na jego podstawie szybko przygotować dowolną zupę, należy pamiętać, żeby wyjąć włoszczyznę i wekować tylko czysty wywar.
  • Najlepszą formą do długotrwałego przechowywania żywności jest pasteryzacja. Proces ten polega na doprowadzeniu zupy do temperatury wrzenia, a w kolejnym kroku należy przelać bulion do słoika, zagotować zamknięty wek i pozostawić do wystygnięcia. Dzięki temu unieszkodliwia się wegetatywne formy mikroorganizmów, co wpływa na przedłużenie trwałości żywności, przy jednoczesnym zachowaniu walorów smakowych, zapachowych, a także składników odżywczych. Czas przechowywania zawekowanych zup zależy od temperatury wody w garnku, przy ok. 100 stopniach możemy gotować słoiki przez około 5 minut, natomiast im będzie niższa, tym czas gotowania wydłuży się. Średni czas pasteryzacji wynosi około 15-30 minut. Ta forma pozwala nam zachować trwałość od ok. roku do nawet do kilku lat.
  • Jeśli ugotujemy duży gar zupy, nie odgrzewajmy całości za każdym razem. Zdecydowanie lepiej jest odmierzyć ilość, którą będziemy chcieli spożyć i podgrzać tylko ją.

/ 6W jaki sposób przewozić zupy w trakcie podróży?

Obraz
© Archiwum prywatne | Maciej Gillert

Wybierając się w podróż samochodem, czy pociągiem, dobrze jest umieścić pojemnik z zupami w możliwie najchłodniejszym miejscu. Większość posiłków przewożonych w trakcie podróży psuje się, ze względu na zbyt wysoką temperaturę.

Bardzo istotne jest naczynie, w którym chcemy przewieźć żywność. - Jeśli będzie to ciepła potrawa, pamiętajmy, aby zrezygnować z pojemników plastikowych na rzecz tych szklanych. Są cięższe, ale bezpieczniejsze dla naszego zdrowia. Niezbędnikiem w trakcie wszelkich podróży może okazać się torebka termiczna, która skutecznie utrzymuje temperaturę przygotowanego posiłku. Sprawdza się nie tylko w trakcie lata, ale również zimy. Pamiętajmy, że wielokrotne działanie temperatury na zupy, powoduje utratę składników odżywczych oraz zwiększa ich indeks glikemiczny, który jest szczególnie ważny dla wszystkich chorujących na cukrzycę – zaznacza ekspert ds. żywienia.

/ 6Przepis na Różową damę

Dla miłośników zup oraz tych, którzy rozpoczynają z nimi swoją przygodę, mamy autorski przepis Moniki Honory na zupę Różowa Dama. To idealna propozycja na letnie, wieczorne biesiadowanie w towarzystwie przyjaciół i najbliższych. Jest to lekka i niezwykle pożywna zupa. - Życzę smacznego – podsumowuje ekspertka.

Składniki na zupę: 3 l wywaru warzywnego, 2 marchewki, 2 natki pietruszki, 1 szklanka zielonego groszku, ½ szklanki kukurydzy, ½ szklanki czerwonej fasoli, 400g krewetek koktajlowych, 2 łyżki stołowe mleczka kokosowego, 1½ szklanki domowego przecieru pomidorowego, mieszanka ulubionych suszonych ziół, ostra papryka, czosnek niedźwiedzi, kozieradka.
Składniki na zacierki: 1½ szklanki mąki uniwersalnej lub bezglutenowej 150ml mleka 3,2 proc., szczypta soli, jajko.
Przygotowanie:
Przygotuj ok. 3 litry wywaru warzywnego (2 marchewki, 2 pietruszki, seler i por + mieszanka suszonych ziół). Kiedy jest gotowy, odlej do drugiego garnka litr wywaru. Do pierwszego garnka dodaj pokrojoną marchewkę, zielony groszek, kukurydzę oraz czerwoną fasolę. Zamrożone krewetki koktajlowe opłucz zimną wodą, a jak będą już odmrożone, dodaj do wywaru. Teraz dodaj przecier pomidorowy, przyprawy oraz mleczko kokosowe. Połącz wszystkie składniki na zacierki, a z powstałego ciasta uformuj kulki i wrzuć je do wrzącego wywaru, który został odlany do drugiego garnka. Kiedy zacierki wypłyną na powierzchnię, przelej wywar wraz z zacierkami do pierwszego garnka. Na koniec dodaj dużo posiekanej natki pietruszki.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje