Jak przechowywać?
Kolejną bardzo ważną kwestią jest oddzielenie produktów surowych od gotowanych i w miarę możliwości przechowywanie ich na różnych półkach lub w osobnych pojemnikach. Drobnoustroje występujące w nieprzetworzonej żywności mogą migrować na inne produkty i w związku z tym powodować ich psucie się. Wszelkie produkty, na których widać m.in. zmianę koloru, czy nalot, najlepiej jest po prostu wyrzucić.
- Gotując ulubioną zupę, śmiało można zrobić jej więcej. Dzięki odpowiedniemu przygotowaniu zaoszczędzimy sporo czasu. Kroki, które należy podjąć, aby prawidłowo zabezpieczyć żywność np. przy wekowaniu, to sprawdzenie szkła, czyli słoików, a także nakrętek. Należy pamiętać, aby nie były one wyszczerbione (w przeciwnym wypadku grozi to dostaniem się odłamków szkła do żywności), a dekle wygięte, gdyż powietrze z zewnątrz może dostać się do środka – wyjaśnia ekspert.