Higiena przede wszystkim
Chyba każdemu z nas, przynajmniej raz zdarzyło się poświęcić więcej czasu i przygotować ulubioną zupę "na później", która w skutek złego przechowywania po prostu skwaśniała. Jak podaje Monika Honory, ekspert ds. żywienia, dzieje się tak za sprawą m.in. drobnoustrojów, które są odpowiedzialne za kwaśnienie mleka, kapusty czy ogórków, a także pozostawioną w cieple zupę – tłumaczy Monika Honory.
Główną zasadą przygotowywania posiłków jest prawidłowe utrzymanie higieny. Najprostsze czynności to mycie rąk przed przygotowaniem posiłku, odkażanie blatów oraz sprzętów do przygotowywania posiłków, a także ochrona kuchni przed owadami i zwierzętami. - Oczywiście, wokół nas istnieje wiele mikroorganizmów i nie jesteśmy w stanie całkowicie się przed nimi uchronić, jednak warto zadbać o to, by nie doszło do kontaktu z drobnoustrojami chorobotwórczymi poprzez wydzieliny zwierząt, czy też ludzi - dodaje ekspertka.