Drożdżowe bułeczki
Z drożdżowego ciasta możemy upiec bułeczki, wieniec lub zajączki. Słodką wersję możemy polać lukrem i podać do herbaty. Natomiast wytrawne np. z makiem, czarnuszką czy sezamem będą idealnym dodatkiem do zupy chrzanowej czy białego barszczu. Przygotowanie ich wcale nie jest trudne.
Składniki: 50 g świeżych drożdży, 175 g masła, 0,5 szkl. mleka, 2 łyżki cukru, 1 szkl. mąki, jajko, cukier waniliowy, szczypta soli.
Przygotowanie: do miski wsyp pokruszone drożdże. Dodaj ciepłe mleko, rozpuszczona masło i wymieszaj. Wsyp cukier, sól i mąkę. Zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, nakryj ściereczką i odstaw na 40 min. w ciepłe miejsce. Po tym czasie wyjmij ciasto na stolnicę i wyrabiaj, podsypując mąką, aż przestanie kleić się do rąk. Podziel ciasto na równe części (wielkości mandarynki) i formuj z nich bułeczki. Nakryj je ściereczką i ponownie zostaw do wyrośnięcia na 20-30 minut. Wyrośnięte bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 20 minut w temp. 200 stopni.