Co siedzi w tofu?
Tofu to po prostu sojowy ser, który pojawia się najczęściej w diecie wegetarian i wegan. Dla osób, które nie jedzą produktów odzwierzęcych i/lub mięsa, tofu jest jednym z podstawowych źródeł białka – 100 g sera sojowego zawiera 12 g. To nie wszystko. W takiej porcji znajdziemy także 6 g tłuszczu i 3 g węglowodanów i 112 kcal. Ale głównie ze względu na sporą ilość białka i zawartość korzystnego zestawu aminokwasów, tofu jest tak cenione nie tylko przez wegetarian. Dodatkowo soja, z której jest produkowany wegetariański ser jest cennym źródłem tłuszczy roślinnych, ale nie jest także pozbawiona wad – może wywoływać silne alergie. Jak wybrać najlepsze tofu? Ser sojowy wysokiej jakości ma gładką, stałą konsystencję, nie rozpada się, ani nie zbija w grudki. Takie tofu można wykorzystać na wiele sposobów – usmażyć, upiec, czy zmiksować i stworzyć na jego bazie zdrowy sos. W na kolejnych stronach galerii znajdziecie kilka smakowitych przepisów na tofu.