Ekspresowy gulasz
Wiecie, że mortadelę możemy również wykorzystać do przygotowania ekspresowego gulaszu lub leczo? Pamiętajmy jednak, by wybierać wędlinę o jak największej zawartości mięsa, pozbawioną zagęstników i polepszaczy smaku. By zrobić gulasz, potrzebujemy ziemniaków, pieczarek, cebuli, czerwonej papryki, przecieru pomidorowego, bulionu drobiowego i ulubionych przyprawa (czosnek, zioła prowansalskie, chili, pietruszka). Na patelni podsmażamy obrane i pokrojone na mniejsze części pieczarki, kiedy odparuje z nich woda, przekładamy grzyby do garnka. Następnie szklimy cebulę, dodajemy pokrojoną w kostkę mortadelę, paprykę i ziemniaki. Chwile smażymy, przekładamy do garnka. Całość zalewamy bulionem. Gotujemy, aż ziemniaki zmiękną, wlewamy przecier, doprawiamy i dusimy jeszcze 10 minut.