Zmora PRL wraca do łask. 5 pomysłów na dania z mortadelą

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

/ 6Szybko i tanio

Obraz
© 123RF

Mortadela pochodzi z Włoch. Wytwarza się ją z bardzo drobno zmielonej wieprzowiny z dodatkiem tłuszczu i ziaren pieprzu lub orzeszków pistacjowych. Pokrojona w cieniutkie plastry, lekko "zmierzwiona" stanowi doskonały dodatek do kanapek. Jednak w Polsce ta wędlina nie cieszy się zbyt dużym uznaniem. Kojarzy się przede wszystkim z miniona epoką. Czas ją odczarować. Z mortadeli możemy przygotować wiele smacznych i szybkich dań.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Oszukany schabowy

Obraz
© 123RF

W PRL kotlety z mortadeli były alternatywą dla klasycznych schabowych. Najlepiej smakowały podane z tłuczonymi ziemniakami i kiszonym ogórkiem. Jak je przygotować. Z mortadeli zdejmujemy osłonkę. Wędlinę kroimy na grubsze plasterki i panierujemy w rozmąconym jajku z odrobiną vegety oraz bułce tartej. Tak przygotowane "kotlety" smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Szybko i prosto.

/ 6Imprezowa sałatka

Obraz
© 123RF

Sałatka jarzynowa podana w miseczkach z mortadeli to prosta i efektowna przystawka na domową imprezę. Wystarczy pokroić wędlinę na plasterki średniej grubości, a na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Kładziemy mortadelę i czekamy, aż się wygnie, tworząc charakterystyczne miseczki. Napełniamy je ulubiona sałatka i gotowe.

/ 6Ekspresowy gulasz

Obraz
© Shutterstock.com

Wiecie, że mortadelę możemy również wykorzystać do przygotowania ekspresowego gulaszu lub leczo? Pamiętajmy jednak, by wybierać wędlinę o jak największej zawartości mięsa, pozbawioną zagęstników i polepszaczy smaku. By zrobić gulasz, potrzebujemy ziemniaków, pieczarek, cebuli, czerwonej papryki, przecieru pomidorowego, bulionu drobiowego i ulubionych przyprawa (czosnek, zioła prowansalskie, chili, pietruszka). Na patelni podsmażamy obrane i pokrojone na mniejsze części pieczarki, kiedy odparuje z nich woda, przekładamy grzyby do garnka. Następnie szklimy cebulę, dodajemy pokrojoną w kostkę mortadelę, paprykę i ziemniaki. Chwile smażymy, przekładamy do garnka. Całość zalewamy bulionem. Gotujemy, aż ziemniaki zmiękną, wlewamy przecier, doprawiamy i dusimy jeszcze 10 minut.

/ 6Mortadela zapiekana z serem w sosie pomidorowym

Obraz
© 123RF

Mortadelę kroimy na cienkie plastry. Na każdym z niuch układamy plasterek żółtego sera. Możemy również włożyć do środka pokrojonego w słupki kiszonego ogórka czy paprykę. Całość zwijamy w rulonik i związujemy szczypiorkiem. Roladki układamy obok siebie w naczyniu do zapiekania. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut. Przed podaniem polewamy musztardą.

/ 6Sałatka z mortadelą

Obraz
© 123RF

Mortadela może z powodzeniem zastąpić szynkę czy kurczaka w sałatce. Mamy dla was sprawdzony przepis. Potrzebujemy mortadeli, sera Gouda i ogórków konserwowych. Wszystkie składniki kroimy w kostkę i mieszamy z sosem majonezowo-musztardowym. Szybko i prosto.

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru