Zmora PRL wraca do łask. 5 pomysłów na dania z mortadelą

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

/ 6Szybko i tanio

Obraz
© 123RF

Mortadela pochodzi z Włoch. Wytwarza się ją z bardzo drobno zmielonej wieprzowiny z dodatkiem tłuszczu i ziaren pieprzu lub orzeszków pistacjowych. Pokrojona w cieniutkie plastry, lekko "zmierzwiona" stanowi doskonały dodatek do kanapek. Jednak w Polsce ta wędlina nie cieszy się zbyt dużym uznaniem. Kojarzy się przede wszystkim z miniona epoką. Czas ją odczarować. Z mortadeli możemy przygotować wiele smacznych i szybkich dań.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Oszukany schabowy

Obraz
© 123RF

W PRL kotlety z mortadeli były alternatywą dla klasycznych schabowych. Najlepiej smakowały podane z tłuczonymi ziemniakami i kiszonym ogórkiem. Jak je przygotować. Z mortadeli zdejmujemy osłonkę. Wędlinę kroimy na grubsze plasterki i panierujemy w rozmąconym jajku z odrobiną vegety oraz bułce tartej. Tak przygotowane "kotlety" smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Szybko i prosto.

/ 6Imprezowa sałatka

Obraz
© 123RF

Sałatka jarzynowa podana w miseczkach z mortadeli to prosta i efektowna przystawka na domową imprezę. Wystarczy pokroić wędlinę na plasterki średniej grubości, a na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Kładziemy mortadelę i czekamy, aż się wygnie, tworząc charakterystyczne miseczki. Napełniamy je ulubiona sałatka i gotowe.

/ 6Ekspresowy gulasz

Obraz
© Shutterstock.com

Wiecie, że mortadelę możemy również wykorzystać do przygotowania ekspresowego gulaszu lub leczo? Pamiętajmy jednak, by wybierać wędlinę o jak największej zawartości mięsa, pozbawioną zagęstników i polepszaczy smaku. By zrobić gulasz, potrzebujemy ziemniaków, pieczarek, cebuli, czerwonej papryki, przecieru pomidorowego, bulionu drobiowego i ulubionych przyprawa (czosnek, zioła prowansalskie, chili, pietruszka). Na patelni podsmażamy obrane i pokrojone na mniejsze części pieczarki, kiedy odparuje z nich woda, przekładamy grzyby do garnka. Następnie szklimy cebulę, dodajemy pokrojoną w kostkę mortadelę, paprykę i ziemniaki. Chwile smażymy, przekładamy do garnka. Całość zalewamy bulionem. Gotujemy, aż ziemniaki zmiękną, wlewamy przecier, doprawiamy i dusimy jeszcze 10 minut.

/ 6Mortadela zapiekana z serem w sosie pomidorowym

Obraz
© 123RF

Mortadelę kroimy na cienkie plastry. Na każdym z niuch układamy plasterek żółtego sera. Możemy również włożyć do środka pokrojonego w słupki kiszonego ogórka czy paprykę. Całość zwijamy w rulonik i związujemy szczypiorkiem. Roladki układamy obok siebie w naczyniu do zapiekania. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut. Przed podaniem polewamy musztardą.

/ 6Sałatka z mortadelą

Obraz
© 123RF

Mortadela może z powodzeniem zastąpić szynkę czy kurczaka w sałatce. Mamy dla was sprawdzony przepis. Potrzebujemy mortadeli, sera Gouda i ogórków konserwowych. Wszystkie składniki kroimy w kostkę i mieszamy z sosem majonezowo-musztardowym. Szybko i prosto.

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają