Trwa ładowanie...
10 października 2008, 17:01

Złoty napój nie tylko w szklance

Pokaż, że jesteś prawdziwym koneserem piwa. Ten napój służy nie tylko do picia. Zabłyśnij w kuchni i przygotuj z niego niepowtarzalne danie główne.

Złoty napój nie tylko w szklanceŹródło: archiwum, fot: archiwum
d431cn2
d431cn2

Pokaż, że jesteś prawdziwym koneserem piwa. Ten napój służy nie tylko do picia. Zabłyśnij w kuchni i przygotuj z niego niepowtarzalne danie główne.

Alkohol szkodzi zdrowiu - na pewno słyszeliście to nieraz. Tym razem możesz zaprzeczyć temu powiedzeniu i przygotować pyszny, pożywny posiłek. To wcale nie jest żart.

Próbowaliście kiełbasek w piwie? Oczywiście nie chodzi nam o takie robione na grillu i polewane złocistym płynem. Proponujemy Wam bardziej wyszukaną wersję, a co najważniejsze - możliwą do zrobienia w domu.

Mięso dobre w piwie

Wystarczy 1 kg cienkiej kiełbasy, 0,5 kg cebuli, 0,5 l piwa i puszka zielonego groszku.
Zaczynamy od pocięcia kiełbasy na kilkucentymetrowe kawałki, nacięcia ich na końcach i podsmażenia. Ten sam olej wykorzystajmy także do usmażenia cebuli. Wszystko wkładamy do niewielkiego garnka, zalewamy piwem, dodajemy groszek i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem. Cebula i groszek powinny się rozgotować, a nasze danie mieć konsystencję zielonkawej papki. Może nie wygląda najlepiej, ale razem z chlebem smakuje wybornie.

Doskonały w piwie jest również schab, którego potrzebować będziemy ok. 80 dag. Do tego jeszcze 0,5 l piwa (ciemnego), 3 łyżki cukru, 2 cebule, goździki, mąka, sól i pieprz.
Na 45 minut wkładamy do pieczenia mięso natarte solą i pieprzem, posypane cukrem, a także zmielonymi goździkami i pokrojoną cebulą. Po upływie 30 minut dolewamy połowę piwa, a gdy mięso będzie miękkie - dolewamy resztę i gotujemy jeszcze chwilkę. Sos zagęszczamy mąką. Danie doskonałe do całych, gotowanych lub pieczonych, ziemniaków.

d431cn2

Rybka też lubi pływać

Miłośnikom dań rybnych polecamy karpia. Oczywiście w piwie. Do dania potrzebować będziemy - 1,5 kg karpia, 10 małych cebulek, 2 pory, 3 ząbki czosnku, 0,5 l piwa, 2 łyżki musztardy, szklanka śmietany i sól.
Karpia kroimy w dzwonka, doprawiamy i smażymy, a następnie układamy w żaroodpornym naczyniu. Rybę posypujemy drobno posiekanym czosnkiem i pokrojoną cebulą oraz porem i zalewamy piwem wymieszanym z musztardą. Wstawiamy do piekarnika na około 45 minut. Przed podaniem zlewamy śmietaną. Smacznego!

Zupy na chmielu

Piwo może być także doskonałym składnikiem zupy. Widzieli o tym już nasi pradziadkowie. Poniżej kilka przepisów sprzed lat...

Do rondla wlewamy 0,75 l piwa i wstawiamy na ogień. Gdy się zagotuje, dodajemy 1/4 l słodkiej śmietany i 3 żółtka ubite na puch 4 żółtkami, 4 płaskimi łyżkami cukru i szczyptą soli. Zanim wlejemy na talerz - kładziemy odrobinę pokruszonego twarogu. Smakuje także z kawałeczkami chleba lub grzankami.

d431cn2

Można również zmieszać piwo z winem. Z cukrem i cynamonem zagotować 0,5 l piwa oraz 0,25 l wina. Do tego dodać trochę mąki ziemniaczanej. Po zagotowaniu wlać do zupy 4 żółtka. Podawać z biszkopcikami.

Na koniec coś w rodzaju chłodnika, a dokładniej - Kalteszal, czyli zimna zupa z piwa. Litr piwa dobrze osładzamy i dokładamy 10 dag rodzynek, bułki tartej, a także 250 ml francuskiego wina i obraną cytrynę pokrojoną w plasterki. Całość dobrze mieszamy i studzimy. Podając na stół zupa musi być zimna.

qk

d431cn2
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d431cn2
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj