Mięsne danie z piekarnika
Powszechnym sposobem obróbki dziczyzny jest pieczenie. Pieczeń z bażanta do dziś jest jednym z symboli ekskluzywnej kuchni polskiej. Jego przygotowanie wymaga trochę czasu, ale nie jest skomplikowane. Po zamarynowaniu, a przed pieczeniem, należy obłożyć bażanta ciasno kawałkami boczku wędzonego lub słoniny. W ten sposób zabezpieczamy mięso przed wyschnięciem. W podobny sposób przygotowuje się też pieczone kuropatwy czy przepiórki. Pamiętajmy, by nie trzymać ptaków w piecu dłużej niż 40 minut, gdyż staną się bardzo twarde. A co robi się z mięsem dzika? Całe tusze piecze się w piecach chlebowych lub na ruszcie. W warunkach domowych trudno jednak przygotować dzika w ten sposób. Jest jednak na to sposób. Jeśli chcemy w domu zrobić sobie namiastkę staropolskiej uczty, postarajmy się o udziec lub karkówkę. Mięso marynujemy w occie i przyprawach przez dwa dni, gęsto szpikujemy paskami słoniny i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C. piekarniku przez dwie, trzy godziny.