Ziemniaki faszerowane
Składniki:
- 5 dużych ziemniaków,
- 250 g kurek (ewentualnie pieczarek),
- cebula,
- sól i pieprz do smaku,
- 250 g sera żółtego,
- 200 g wędzonego boczku,
- natka pietruszki lub szczypiorek.
Przygotowanie: ziemniaki umyj dokładnie i ugotuj na półmiękko w lekko osolonej wodzie. W tym czasie na odrobinie masła zeszklij pokrojoną w kostkę cebulkę i dorzuć oczyszczone grzyby. Podsmaż je chwilę. Dodaj sól i pieprz do smaku. Na patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek. Podgotowane ziemniaki przekrój na połówki, wydrąż środki, dodaj je do warzyw i wymieszaj. Gotowy farsz nakładaj do łódek z ziemniaków. W miseczce wymieszaj ze sobą podsmażony, już przestygnięty boczek i żółty ser. Nałóż go na łódki ziemniaczane. Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 10-15 minut. Przed podaniem posyp natką pietruszki lub szczypiorkiem.