Szparagi na oliwie
Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów, oliwa z oliwek, sól, 1-2 ząbki czosnku. Dodatkowo pomidorki koktajlowe, sos holenderski.
Przygotowanie: szparagi umyć, odciąć twardszą końcówkę i podsmażyć na oliwie. Pod koniec posolić i dodać posiekany czosnek. Smażyć jeszcze chwilę razem z pomidorkami. Podawać z sosem holenderskim.
Jak zrobić taki sos? Potrzeba: dwóch żółtek, pół kostki masła, łyżki zimnej wody, soku z jednej cytryny, trochę soli i białego pieprzu do smaku. Do miski należy włożyć pokrojone w kostkę masło, dodać żółtka i łyżkę zimnej wody. Miskę ustawić w kąpieli wodnej, czyli na garnku z gotującą się na wolnym ogniu wodą. Kiedy masło zacznie się rozpuszczać, ubijać masę trzepaczką. Gdy rozpuści się na dobre, a sos zgęstnieje, trzeba nieco zwiększyć ogień pod garnkiem (na tyle, by jednak brzeg miski cały czas pozostał chłodny), ale cały czas mieszać. Na koniec przyprawić solą, pieprzem i sokiem cytrynowym.