Zielone szparagi na talerzu

To pożądane na początku wiosny warzywa, głównie ze względu na fakt, że są jednocześnie jędrne, chrupiące i naprawdę pyszne. Sezon na zielone szparagi trwa krótko, dlatego warto wiedzieć, jak obchodzić się z nimi w praktyce i jak je podać, aby wydobyć z nich cały smak.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 10Sezon na szparagi

Obraz
© 123RF.COM

To pożądane na początku wiosny warzywa, głównie ze względu na fakt, że są jednocześnie jędrne, chrupiące, nieskokalorczyne i naprawdę pyszne. Niegdyś wierzono, że produkt ten jest doskonałym afrodyzjakiem. Paracelsus, XV-wieczny humanista, uważany za pioniera nowoczesnej medycyny, stwierdził, że regularne spożywanie szparagów sprzyja utrzymaniu erekcji u mężczyzn i podniesieniu miłosnych doznań u kobiet. W rzeczywistości nie wpływa jednak na nasze libido, a jedyne skojarzenia może wywołać charakterystyczny kształt warzywa.

Sezon na zielone szparagi trwa krótko, dlatego warto wiedzieć, jak obchodzić się z nimi w praktyce i jak je podać, aby wydobyć z nich cały smak.

/ 10Jak kupować i przechowywać szparagi?

/ 10Właściwości szparagów

Obraz
© 123RF.COM

Szparagi zawierają dużo asparaginy, naturalnego aminokwasu, występującego w białkach i mającego wpływ na prawidłową pracę układu nerwowego. Znajdziemy w nich dużo potasu, a jednocześnie mało sodu, więc zjedzenie ich w większej ilości działa moczopędnie.

Szparagi zawierają również dużo kwasu foliowego, który (oprócz zapobieganiu rozwojowi wad cewy nerwowej u płodu) wspomaga naprawę uszkodzeń powstałych w komórkach oraz jest niezbędny do utrzymania w dobrej kondycji układu krążenia. Godne uwagi w ich składzie są też duże ilości glutationu, białka składającego się z trzech aminokwasów: cysteiny, kwasu glutaminowego i glicyny, które wiążą toksyny. Jedzenie szparagów sprzyja więc oczyszczaniu organizmu. Szparagi mają też w składzie inulinę - substancję niezbędną do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego oraz trochę witamin: B, C, i K. Poza tym są niskokaloryczne - 100 gramów to zaledwie 20 kalorii!

Szparagowych pędów nie powinni natomiast w nadmiarze jeść ci, którzy cierpią na kamienie nerkowe. Wszystko za sprawą puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. U niektórych osób warzywa te powodują również wzdęcia.

/ 10Grillowane szparagi

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: pęczek zielonych szparagów, kilka mniejszych marchewek, oliwa z oliwek, sól, pieprz, czosnek, zioła prowansalskie.

Przygotowanie: szparagi umyć, odłamać lub odkroić twardsze końce, obtoczyć w oliwie z oliwek z solą, pieprzem, ziołami i odrobiną czosnku. Podobnie postąpić również z marchewką, ale tę należy dokładniej umyć i można ją cienko obrać. Warzywa układać na ruszcie lub gorącej patelni grillowej i grillować z obu stron po kilka minut.

/ 10Zupa ze szparagów

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1 litr bulionu warzywnego, 1 pęczek zielonych szparagów, odrobina śmietany lub jogurtu greckiego do zagęszczenia, sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: do gorącego bulionu dodać szparagi bez twardszych końcówek, gotować do miękkości. Aby uzyskać gęstą zupę krem, można dodatkowe pół pęczka szparagów. Zdejmujemy garnek z ognia, blendujemy zupę. Zahartowaną śmietaną zabielamy danie, doprawiamy do smaku. Można skropić oliwą i dodać zblanszowane główki szparagów jako dekorację.

/ 10Szparagi na oliwie

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów, oliwa z oliwek, sól, 1-2 ząbki czosnku. Dodatkowo pomidorki koktajlowe, sos holenderski.

Przygotowanie: szparagi umyć, odciąć twardszą końcówkę i podsmażyć na oliwie. Pod koniec posolić i dodać posiekany czosnek. Smażyć jeszcze chwilę razem z pomidorkami. Podawać z sosem holenderskim.

Jak zrobić taki sos? Potrzeba: dwóch żółtek, pół kostki masła, łyżki zimnej wody, soku z jednej cytryny, trochę soli i białego pieprzu do smaku. Do miski należy włożyć pokrojone w kostkę masło, dodać żółtka i łyżkę zimnej wody. Miskę ustawić w kąpieli wodnej, czyli na garnku z gotującą się na wolnym ogniu wodą. Kiedy masło zacznie się rozpuszczać, ubijać masę trzepaczką. Gdy rozpuści się na dobre, a sos zgęstnieje, trzeba nieco zwiększyć ogień pod garnkiem (na tyle, by jednak brzeg miski cały czas pozostał chłodny), ale cały czas mieszać. Na koniec przyprawić solą, pieprzem i sokiem cytrynowym.

/ 10Szparagi w cieście francuskim

Obraz
© WP Kuchnia

Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów, 1 opakowanie ciasta francuskiego, 1 małe jajko, 200 g wędzonego boczku w plasterkach, czarnuszka i sezam dla smaku.

Przygotowanie: szparagi umyć, osuszyć i odciąć twardsze końcówki. Ciasto podzielić na paski. Grubsze szparagi owijać pojedynczo, cieńsze po trzy na raz, wykorzystując najpierw boczek, a następnie ciasto francuskie. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Ułożyć na kratce lub blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozmąconym jajkiem, posypać czarnuszką i sezamem. Piec ok. 20 minut, aż ciasto zrobi się złote, ale główki nie będą zbyt mocno podpieczone.

/ 10Pizza na spodzie z kalafiora ze szparagami

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1 mały kalafior, 1 jajko, 2 łyżki otrębów, sól i pieprz do smaku. Dodatki: 3 łyżki parmezanu, 1 mała cukinia pokrojona w szersze wstążki, zblanszowane szparagi, 3 łyżki sosu pomidorowego, 1 łyżka pesto, świeża bazylia.

Przygotowanie: kalafiora zetrzeć na tarce, a następnie wymieszać z rozbełtanym jajkiem, otrębami i doprawić do smaku. Masę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozsmarować równomiernie. Piec 15-20 minut w piekarniku wcześniej rozgrzanym do 180 stopni C, tak aby spód lekko stwardniał. Następnie posmarować sosem, posypać serem i ułożyć składniki. Włożyć do piekarnika na kolejne 10-15 minut. Pizza doskonale smakuje z innymi kolorowymi warzywami oraz z mięsnymi dodatkami, np. salami, prosciutto.

/ 10Omlet ze szparagami

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 2 jajka, kilka zielonych szparagów, garstka liści szpinaku, kilka plasterków szynki, parmezan, oliwa, masło, czosnek, sól, pieprz.

Przygotowanie: szparagi pozbawić twardszych końcówek i zblanszować ok. 4 minut. Na patelni rozgrzać oliwę i masło, dodać rozgnieciony czosnek, a następnie wlać roztrzepane jajka (z dodatkiem soli i pieprzu)
. Kiedy jajka zaczynają się ścinać, dodać troszkę startego parmezanu. Następnie ułożyć świeże liście szpinaku, po chwili szparagi i pokrojoną szynkę. Gotowy omlet przełożyć na talerz, zetrzeć jeszcze troszeczkę parmezanu i podawać.

10 / 10Oryginalne przepisy na szparagi

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuje je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuje je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni