Zielone szparagi na talerzu
Sezon na szparagi
To pożądane na początku wiosny warzywa, głównie ze względu na fakt, że są jednocześnie jędrne, chrupiące i naprawdę pyszne. Sezon na zielone szparagi trwa krótko, dlatego warto wiedzieć, jak obchodzić się z nimi w praktyce i jak je podać, aby wydobyć z nich cały smak.
To pożądane na początku wiosny warzywa, głównie ze względu na fakt, że są jednocześnie jędrne, chrupiące, nieskokalorczyne i naprawdę pyszne. Niegdyś wierzono, że produkt ten jest doskonałym afrodyzjakiem. Paracelsus, XV-wieczny humanista, uważany za pioniera nowoczesnej medycyny, stwierdził, że regularne spożywanie szparagów sprzyja utrzymaniu erekcji u mężczyzn i podniesieniu miłosnych doznań u kobiet. W rzeczywistości nie wpływa jednak na nasze libido, a jedyne skojarzenia może wywołać charakterystyczny kształt warzywa.
Sezon na zielone szparagi trwa krótko, dlatego warto wiedzieć, jak obchodzić się z nimi w praktyce i jak je podać, aby wydobyć z nich cały smak.