Zielone szparagi na talerzu

To pożądane na początku wiosny warzywa, głównie ze względu na fakt, że są jednocześnie jędrne, chrupiące i naprawdę pyszne. Sezon na zielone szparagi trwa krótko, dlatego warto wiedzieć, jak obchodzić się z nimi w praktyce i jak je podać, aby wydobyć z nich cały smak.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 10Sezon na szparagi

Obraz
© 123RF.COM

To pożądane na początku wiosny warzywa, głównie ze względu na fakt, że są jednocześnie jędrne, chrupiące, nieskokalorczyne i naprawdę pyszne. Niegdyś wierzono, że produkt ten jest doskonałym afrodyzjakiem. Paracelsus, XV-wieczny humanista, uważany za pioniera nowoczesnej medycyny, stwierdził, że regularne spożywanie szparagów sprzyja utrzymaniu erekcji u mężczyzn i podniesieniu miłosnych doznań u kobiet. W rzeczywistości nie wpływa jednak na nasze libido, a jedyne skojarzenia może wywołać charakterystyczny kształt warzywa.

Sezon na zielone szparagi trwa krótko, dlatego warto wiedzieć, jak obchodzić się z nimi w praktyce i jak je podać, aby wydobyć z nich cały smak.

/ 10Jak kupować i przechowywać szparagi?

/ 10Właściwości szparagów

Obraz
© 123RF.COM

Szparagi zawierają dużo asparaginy, naturalnego aminokwasu, występującego w białkach i mającego wpływ na prawidłową pracę układu nerwowego. Znajdziemy w nich dużo potasu, a jednocześnie mało sodu, więc zjedzenie ich w większej ilości działa moczopędnie.

Szparagi zawierają również dużo kwasu foliowego, który (oprócz zapobieganiu rozwojowi wad cewy nerwowej u płodu) wspomaga naprawę uszkodzeń powstałych w komórkach oraz jest niezbędny do utrzymania w dobrej kondycji układu krążenia. Godne uwagi w ich składzie są też duże ilości glutationu, białka składającego się z trzech aminokwasów: cysteiny, kwasu glutaminowego i glicyny, które wiążą toksyny. Jedzenie szparagów sprzyja więc oczyszczaniu organizmu. Szparagi mają też w składzie inulinę - substancję niezbędną do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego oraz trochę witamin: B, C, i K. Poza tym są niskokaloryczne - 100 gramów to zaledwie 20 kalorii!

Szparagowych pędów nie powinni natomiast w nadmiarze jeść ci, którzy cierpią na kamienie nerkowe. Wszystko za sprawą puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. U niektórych osób warzywa te powodują również wzdęcia.

/ 10Grillowane szparagi

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: pęczek zielonych szparagów, kilka mniejszych marchewek, oliwa z oliwek, sól, pieprz, czosnek, zioła prowansalskie.

Przygotowanie: szparagi umyć, odłamać lub odkroić twardsze końce, obtoczyć w oliwie z oliwek z solą, pieprzem, ziołami i odrobiną czosnku. Podobnie postąpić również z marchewką, ale tę należy dokładniej umyć i można ją cienko obrać. Warzywa układać na ruszcie lub gorącej patelni grillowej i grillować z obu stron po kilka minut.

/ 10Zupa ze szparagów

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1 litr bulionu warzywnego, 1 pęczek zielonych szparagów, odrobina śmietany lub jogurtu greckiego do zagęszczenia, sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: do gorącego bulionu dodać szparagi bez twardszych końcówek, gotować do miękkości. Aby uzyskać gęstą zupę krem, można dodatkowe pół pęczka szparagów. Zdejmujemy garnek z ognia, blendujemy zupę. Zahartowaną śmietaną zabielamy danie, doprawiamy do smaku. Można skropić oliwą i dodać zblanszowane główki szparagów jako dekorację.

/ 10Szparagi na oliwie

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów, oliwa z oliwek, sól, 1-2 ząbki czosnku. Dodatkowo pomidorki koktajlowe, sos holenderski.

Przygotowanie: szparagi umyć, odciąć twardszą końcówkę i podsmażyć na oliwie. Pod koniec posolić i dodać posiekany czosnek. Smażyć jeszcze chwilę razem z pomidorkami. Podawać z sosem holenderskim.

Jak zrobić taki sos? Potrzeba: dwóch żółtek, pół kostki masła, łyżki zimnej wody, soku z jednej cytryny, trochę soli i białego pieprzu do smaku. Do miski należy włożyć pokrojone w kostkę masło, dodać żółtka i łyżkę zimnej wody. Miskę ustawić w kąpieli wodnej, czyli na garnku z gotującą się na wolnym ogniu wodą. Kiedy masło zacznie się rozpuszczać, ubijać masę trzepaczką. Gdy rozpuści się na dobre, a sos zgęstnieje, trzeba nieco zwiększyć ogień pod garnkiem (na tyle, by jednak brzeg miski cały czas pozostał chłodny), ale cały czas mieszać. Na koniec przyprawić solą, pieprzem i sokiem cytrynowym.

/ 10Szparagi w cieście francuskim

Obraz
© WP Kuchnia

Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów, 1 opakowanie ciasta francuskiego, 1 małe jajko, 200 g wędzonego boczku w plasterkach, czarnuszka i sezam dla smaku.

Przygotowanie: szparagi umyć, osuszyć i odciąć twardsze końcówki. Ciasto podzielić na paski. Grubsze szparagi owijać pojedynczo, cieńsze po trzy na raz, wykorzystując najpierw boczek, a następnie ciasto francuskie. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Ułożyć na kratce lub blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozmąconym jajkiem, posypać czarnuszką i sezamem. Piec ok. 20 minut, aż ciasto zrobi się złote, ale główki nie będą zbyt mocno podpieczone.

/ 10Pizza na spodzie z kalafiora ze szparagami

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1 mały kalafior, 1 jajko, 2 łyżki otrębów, sól i pieprz do smaku. Dodatki: 3 łyżki parmezanu, 1 mała cukinia pokrojona w szersze wstążki, zblanszowane szparagi, 3 łyżki sosu pomidorowego, 1 łyżka pesto, świeża bazylia.

Przygotowanie: kalafiora zetrzeć na tarce, a następnie wymieszać z rozbełtanym jajkiem, otrębami i doprawić do smaku. Masę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozsmarować równomiernie. Piec 15-20 minut w piekarniku wcześniej rozgrzanym do 180 stopni C, tak aby spód lekko stwardniał. Następnie posmarować sosem, posypać serem i ułożyć składniki. Włożyć do piekarnika na kolejne 10-15 minut. Pizza doskonale smakuje z innymi kolorowymi warzywami oraz z mięsnymi dodatkami, np. salami, prosciutto.

/ 10Omlet ze szparagami

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 2 jajka, kilka zielonych szparagów, garstka liści szpinaku, kilka plasterków szynki, parmezan, oliwa, masło, czosnek, sól, pieprz.

Przygotowanie: szparagi pozbawić twardszych końcówek i zblanszować ok. 4 minut. Na patelni rozgrzać oliwę i masło, dodać rozgnieciony czosnek, a następnie wlać roztrzepane jajka (z dodatkiem soli i pieprzu)
. Kiedy jajka zaczynają się ścinać, dodać troszkę startego parmezanu. Następnie ułożyć świeże liście szpinaku, po chwili szparagi i pokrojoną szynkę. Gotowy omlet przełożyć na talerz, zetrzeć jeszcze troszeczkę parmezanu i podawać.

10 / 10Oryginalne przepisy na szparagi

Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść