Łosoś z zielonymi warzywami
Składniki:
- porcja łososia (dzwonko)
- szklanka różyczek brokułów
- szklanka brukselki
- 1 mała marchewka
- koperek
- sól, kolorowy pieprz
- oliwa z oliwek
Wykonanie: zielone warzywa ugotować na parze albo w wodzie z niewielką ilością soli. Obraną i umytą marchewkę pokroić w cieniutkie paski i wymieszać z ugotowanymi zielonymi warzywami. Ewentualnie doprawić do smaku solą, posypać drobno posiekanym koperkiem, przełożyć na talerz, skropić oliwą. Rybę natrzeć z dwóch stron solą i kolorowym pieprzem. Piec w 180 stopniach przez ok. 10–12 minut (kontrolować stopień upieczenia, żeby łosoś się nie wysuszył). Przełożyć na talerz, obok warzyw. Można posypać pozostałym koprem.