Zdrowy obiad w 30 minut. 8 smakowitych propozycji
Penne ze szpinakowym pesto i mozzarellą
Składniki:
- szklanka makaronu penne (rurki) – może być pełnoziarnisty
- ok.150 g szpinaku (świeżego)
- 2 ząbki czosnku
- garść orzechów włoskich + łyżka orzechów do posypania dania
- 1 łyżka soku z cytryny
- oliwa z oliwek
- sól, biały pieprz
- ok. 100 g mozzarelli
Wykonanie: Makaron penne ugotować według przepisu na opakowaniu. Przygotować pesto: świeży szpinak (umyty i osuszony) umieścić w misie malaksera. Dodać czosnek, orzechy włoskie, sok z cytryny i delikatnie zmiksować. Wlewać oliwę (zaczynając od 2–3 łyżek) i miksować dalej, do powstania gładkiej, kremowej konsystencji pesto. Gdyby była taka potrzeba, dodać więcej oliwy. Doprawić solą i pieprzem, krótko zmiksować. Ugotowany makaron odcedzić i wymieszać z pesto szpinakowym. Rozłożyć na talerzach. Posypać posiekanymi orzechami włoskimi i rozkruszonym serem mozzarella. Podawać natychmiast.