Omlet ze szparagami i pieczarkami
Składniki:
- 3 jajka
- garść szparagów (poza sezonem mogą być mrożone albo ze słoika)
- 0,5 żółtej papryki
- szklanka drobnych pieczarek
- sól, pieprz
- masło albo olej rzepakowy do smażenia
- garść świeżej kolendry do posypania
Wykonanie: szparagi ugotować na parze. Odstawić do lekkiego przestygnięcia, pokroić na kawałki. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Usmażyć posiekane pieczarki i pokrojoną w drobne paski paprykę. Pod koniec smażenia dorzucić kawałeczki szparagów. Całość odrobinę podlać wodą, wymieszać, chwilę poddusić i doprawić do smaku. Przygotować omlet. W misce rozkłócić jajka trzepaczką, dodając sól i pieprz. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła albo 1 łyżkę oleju rzepakowego. Wylać masę jajeczną i smażyć omlet na średnim ogniu. Gdy masa się zetnie, przełożyć omlet na talerz, wyłożyć warzywa i złożyć na pół. Przed podaniem posypać posiekaną kolendrą.