Zupa ze słodkich ziemniaków
Składniki:
- 3 bataty
- 2 marchewki
- 1 duża cebula
- 1 korzeń pietruszki
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- woda albo chudy, niesolony wywar
- 0,5 szklanki mleka albo mleczka kokosowego
- sól
- natka pietruszki do posypania
Wykonanie: w dużym rondlu rozgrzać oliwę. Wrzucić drobno pokrojoną cebulę, zeszklić. Następnie wrzucać po kolei (umyte, obrane i drobno pokrojone): bataty, marchewkę, pietruszkę. Smażyć przez ok. 5 minut. Zalać wodą albo wywarem – płynu powinno być tyle, żeby jedynie przykrył wszystkie warzywa. Gotować do miękkości warzyw na wolnym ogniu pod przykryciem. Kiedy warzywa zmiękną, wlać mleko albo mleczko kokosowe i lekko podgrzać. Dodać sól, wymieszać, skontrolować smak. Zupę zmiksować na gładki krem. Podawać z natką pietruszki i ewentualnie domowymi grzankami.