Chili z fasolą i ryżem
Składniki:
- 0,5 szklanki ryżu parboiled albo basmati
- puszka czerwonej fasoli kidney
- 1 starta marchewka
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 szklanki przecieru pomidorowego (passaty)
- 1 papryczka chili (wypestkowana i drobno posiekana)
- sól, pieprz
- dobry olej do smażenia
Wykonanie: w rondlu z grubym dnem rozgrzać olej. Wrzucić startą marchewkę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Chwilę przesmażyć. Dodać fasolę, przecier pomidorowy, papryczkę chili, przyprawy. Gotować przez ok. 10 minut, do powstania gęstego, gładkiego dania. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu albo w proporcji 0,5 szklanki ryżu na szklankę wody z odrobiną soli. Wyłożyć na talerz, dodać chili.