Komos ryżowa z grillowanym kurczakiem
Składniki:
- 0,5 szklanki komosy ryżowej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2–3 garści miksu sałat (szpinak, roszponka, rukola, endywia itp.)
- garść pomidorków koktajlowych
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
- filet z kurczaka
Wykonanie: komosę wypłukać na drobnym sicie i ugotować według przepisu na opakowaniu z odrobiną soli i sokiem z cytryny, pod przykryciem. W tym czasie miks sałat umyć i osuszyć. Przełożyć do salaterki. Dodać umyte, pokrojone pomidorki koktajlowe i ugotowaną komosę, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Filet z kurczaka dokładnie umyć, osuszyć, oprószyć przyprawami i grillować na mocno rozgrzanej patelni z obu stron. Komosę z warzywami umieścić na talerzu, dodać pokrojonego na kawałki kurczaka. Całość skropić oliwą.