Sałatka kuskus na gorąco
Śniadanie na gorąco zazwyczaj kojarzy się z jajecznicą na masełku lub parówkami z ketchupem, ale takie zestawy nie są najlepszych wyborem pod kątem dietetycznym. Wystarczy jednak połączyć grillowane warzywa z kaszą kuskus, a otrzymamy ciepły posiłek na początek dnia.
Należy przygotować 1 szklankę kaszy kuskus (najlepiej pełnoziarnistej) i zalać ją gorącą wodą, aby zrobiła się miękka i wchłonęła cały płyn. Paprykę wraz cukinią lub/i bakłażanem zgrilować na patelni grillowej, z dodatkiem soli, pieprzu i ziół prowansalskich do smaku. Natkę pietruszki lub zielony szczypiorek posiekać, wymieszać z kaszą i pokrojonymi suszonymi pomidorami. Dodać grillowane warzywa. Całość skropić sokiem z limonki lub z cytryny i wymieszać. Danie można podać również z grillowanym kawałkiem kurczaka.