Warzywne galarety
Galarety warzywne są mniej popularne w naszym kraju od mięsnych, a szkoda. Galaretą zalewać można praktycznie wszystkie gotowane warzywa: brokuły, kalafiory, marchew, buraki, etc. My mamy propozycję na galaretkę wielowarzywną, która będzie smakowała wszystkim. Składniki: litr bulionu warzywnego, szklanka zielonego groszku, dwie marchewki, pół kalafiora, kawałek selera, kawałek pora, natka zielonej pietruszki, sól, pieprz, dwie łyżeczki agar-agar. Gotujemy bulion warzywny. Po ugotowaniu odsączamy warzywa, a bulion doprawiamy solą i pieprzem. Marchewkę i seler obieramy i lekko podgotowujemy na parze razem z różyczkami kalafiora. Różyczki dzielimy na mniejsze, inne warzywa siekamy w drobną kostkę. Pora kroimy na talarki. Na dno foremek dajemy posiekaną zieloną pietruszkę, a następnie kolejne warstwy warzyw. Dodajemy agar-agar do bulionu i mieszamy, aż się rozpuści. Zalewamy warzywa w foremkach i schładzamy.