Galantyny
Te wyszukane dania są bardzo pracochłonne. Efekt jednak jest znakomity. Galantyny przygotowuje się najczęściej z drobiu. Oto nasza propozycja na galantynę z kaczki.
Składniki: kaczka, 20 dkg piersi z indyka, podroby z kaczki, kilka suszonych prawdziwków, namoczona w mleku bułka, kilka suszonych śliwek, jajko, masło, natka pietruszki, gałka muszkatołowa, sól, pieprz i żelatyna. Oczyszczoną kaczkę myjemy, odcinamy szyję i skrzydła, tuszkę układamy grzbietem do góry, rozcinamy nożem cały grzbiet i oddzielamy mięso ze skórą od kości. Mięso z piersi kaczych kroimy cienko i rozkładamy na skórze. Pozostałe mielimy drobno w maszynce wraz z podrobami. Dodajemy odciśniętą bułkę, drobno posiekane śliwki, jajko oraz posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.