Dzika róża
Z dzikiej róży w kuchni korzystamy od wieków. Przygotowywano z niej dżemy, konfitury, soki, Najbardziej popularna jest konfitura, wykorzystywana np. do nadziewania pączków. A oto przepis: potrzebujemy 1,5 kilograma owoców i sześć szklanek cukru. Owoce róży muszą być całkiem dojrzałe. Każdy przecinamy na pół, dokładnie usuwamy nasiona i włoski, a następnie odcinamy twarde końcówki.
Tak przygotowane owoce dokładnie myjemy. Cukier gotujemy w małej ilości wody i do tak przygotowanego syropu dodajemy je. Gotujemy około godziny i odstawiamy do ostygnięcia. Następnego dnia smażymy konfiturę na małym ogniu, mieszając i zbierając powstającą na powierzchni pianę. Wlewamy jeszcze gorącą konfiturę do słoików i natychmiast zakręcamy. Przechowujemy w chłodnym miejscu.