Zdrowe i podnoszące odporność jesienne przysmaki
Rokitnik
Jesień to pora na zbiór wielu owoców. Wśród nich są także te rosnące w lasach i na polach. Znane i popularne zarówno w polskiej kuchni, jak i w medycynie ludowej, dziś trochę zapomniane. A szkoda, bo zawierają mnóstwo zdrowych składników, dzięki którym nasz organizm funkcjonuje o wiele lepiej.
Jesień to pora na zbiór wielu owoców. Wśród nich są także te rosnące w lasach i na polach. Znane i popularne zarówno w polskiej kuchni, jak i w medycynie ludowej, dziś trochę zapomniane. A szkoda, bo zawierają mnóstwo zdrowych składników, dzięki którym nasz organizm funkcjonuje o wiele lepiej.
Rokitnik rośnie głównie na północy Polski. Bardzo dużo tych krzewów, teraz obsypanych żółto-pomarańczowymi owocami, znajdziemy nad Bałtykiem, szczególnie na wydmach. Często jednak rokitnik jest sadzony w parkach także w innych miejscach Polski - jest bowiem odporny na trudne warunki atmosferyczne i bardzo dekoracyjny.
Owoce zawierają praktycznie wszystkie naturalnie występujące witaminy - zarówno te rozpuszczalne w wodzie, jak i w tłuszczu. Dlatego też są wykorzystywane i w kuchni i w medycynie. Wyciąg z oleju z rokitnika ma właściwości przeciwgorączkowe. Zaleca się go w chorobie wrzodowej żołądka oraz dwunastnicy, w stanach zapalnych różnych narządów wewnętrznych i biegunkach, a także w okresie ciąży i karmienia.
Tekst: (AD)/(kg), kuchnia.wp.pl