Zioła – nie tylko do dań głównych
Doprawianie potraw ziołami zazwyczaj kojarzy się z potrawami wytrawnymi. Faktycznie, świeże i suszone zioła z powodzeniem zastępują sól. A co z cukrem? Ten również da się zastąpić przyprawami. Te najsłodsze to: cynamon, kardamon, lukrecja, anyż gwiaździsty. Cynamonem możesz oprószyć domowe gofry, naleśniki, placki, lody, owsiankę, budyń jaglany. Z kardamonem obchodź się podobnie. Świetnie sprawdzi się w koktajlach i ciepłych napojach oraz w kremie czekoladowym. Bardzo słodki jest korzeń lukrecji, z kolei anyż gwiaździsty pasuje do kompotów, zup owocowych, herbat, kaw. Pomysł na szybką przekąskę: suszone daktyle wypełnij masłem orzechowym bez dodatku cukru i oprósz szczyptą słodkiej przyprawy. Pamiętaj, że masło orzechowe z ulubionych orzechów (np. migdałów, nerkowców, brazylijskich, makadamia) można bez większego problemu zrobić w domu.