Zapomnij o białym cukrze
Daktyle – zdrowe i karmelowe
„Wypestkowane daktyle Medjool to coś absolutnie niebiańskiego. Pozwólcie mi powiedzieć tylko jedno – to najlepsze słodycze na świecie! Daktyle to najbardziej czarodziejski dodatek do pieczenia, a także doskonała przekąska, więc w moim domu nigdy ich nie brakuje. Są niesłychanie słodkie, a w smaku przypominają karmel” – przyznaje Ella Woodward, autorka popularnego bloga i marki słodyczy Deliciously Ella. Mięsiste daktyle – najlepiej świeże, ale suszone też będą dobre – zmiksowane z ulubionymi składnikami bez problemu wyręczą rafinowany cukier w podbiciu słodkiego smaku. Jeśli są suszone, sparz je wrzątkiem, odstaw na 10-15 minut, odcedź i korzystaj z nich do woli (wodę po daktylach możesz wykorzystać np. do przygotowania owsianki). Zdrowy i banalny spód do ciasta przygotujesz, po prostu miksując kilka daktyli z płatkami owsianymi i olejem kokosowym. Przepis Elli Woodward na wyborne karmelki to zmiksowane miękkie daktyle z masłem migdałowym, olejem kokosowym i kakao w proszku.