Zapomnij o białym cukrze

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 7Daktyle – zdrowe i karmelowe

Obraz
© 123RF.COM

Biały cukier nie ma żadnych wartości odżywczych i szkodzi zdrowiu. Czym go zastąpić? Z pomocą przychodzą suszone owoce, zioła, a nawet… warzywa.

„Wypestkowane daktyle Medjool to coś absolutnie niebiańskiego. Pozwólcie mi powiedzieć tylko jedno – to najlepsze słodycze na świecie! Daktyle to najbardziej czarodziejski dodatek do pieczenia, a także doskonała przekąska, więc w moim domu nigdy ich nie brakuje. Są niesłychanie słodkie, a w smaku przypominają karmel” – przyznaje Ella Woodward, autorka popularnego bloga i marki słodyczy Deliciously Ella. Mięsiste daktyle – najlepiej świeże, ale suszone też będą dobre – zmiksowane z ulubionymi składnikami bez problemu wyręczą rafinowany cukier w podbiciu słodkiego smaku. Jeśli są suszone, sparz je wrzątkiem, odstaw na 10-15 minut, odcedź i korzystaj z nich do woli (wodę po daktylach możesz wykorzystać np. do przygotowania owsianki). Zdrowy i banalny spód do ciasta przygotujesz, po prostu miksując kilka daktyli z płatkami owsianymi i olejem kokosowym. Przepis Elli Woodward na wyborne karmelki to zmiksowane miękkie daktyle z masłem migdałowym, olejem kokosowym i kakao w proszku.

/ 7Suszone owoce – głębia smaku

Obraz
© Shutterstock.com

Daktyle to hit wśród wielbicieli zdrowego stylu życia. Ale suszonych owoców, które stanowią znakomitą alternatywę dla cukru, jest znacznie więcej – i warto po nie sięgać. Bardzo słodkie są rodzynki, morele, śliwki, figi. Uważaj jednak na suszone owoce dosładzane cukrem; tak jest najczęściej z żurawiną. Jeśli chcesz dodać suszone owoce do musów, spodów do ciast czy kremów, wcześniej powinno się je sparzyć we wrzątku podobnie jak daktyle i odstawić na kilkanaście minut. Gdy zmiękną, lepiej będzie się z nimi pracowało. Jeśli chcesz zrobić domowe biszkopciki dla małego dziecka, wykorzystaj słodkie rodzynki albo suszone morele (drobno je posiekaj albo zmiksuj). Z dowolnych suszonych owoców zrobisz też domowy syrop, który zaspokoi twój apetyt na słodkie. Dużą garść owoców posiekaj, zalej niepełną szklanką wody i odstaw na około pół godziny, po czym dokładnie zblenduj na gładko, do uzyskania konsystencji syropu.

/ 7Banan – im brzydszy, tym lepszy

Obraz
© Shutterstock.com

Podczas gdy większość ludzi szerokim łukiem omija ciemne, miękkie banany z plamkami, ty wiesz, że są skarbnicą zdrowa i słodkiego smaku. I trzeba się tylko cieszyć, gdy sprzedają je w promocji. Słodki banan to wspaniały zamiennik cukru – zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Gdy robisz owsiankę, jaglankę albo kaszę mannę dla pociechy, nie dosypuj cukru! Po prostu dodaj do rondelka banana w kawałkach lub zmiażdżonego widelcem – całość możesz zmiksować blenderem na gładko. Banany sprawdzą się praktycznie do wszystkiego. Zamrożone i zmiksowanie, np. z dodatkiem mleczka kokosowego, masła migdałowego albo ulubionymi owocami (najlepiej mrożonymi) stworzą wspaniałe domowe lody. Można je zmiksować ze składnikami na naleśniki czy placki, przygotować z nich pożywny budyń, wykorzystać do masy w cieście. Banany szczególnie sprawdzają się jako dodatek do koktajlu. Wspaniale smakują pieczone.

/ 7Batat – pomarańczowa siła

Obraz
© 123RF.COM

Słodkie ziemniaki można dostać już z wielu dyskontach i supermarketach. 100 g batatów aż w 500 procentach pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę A oraz w połowie na witaminę C. Są również bardzo bogate w beta-karoten. Zatem nie dość, że zdrowe, to naprawdę świetnie smakują, a ich naturalna słodycz sprawia, że stają się znakomitą alternatywą dla cukru. Do przygotowania zdrowych słodkości najlepiej mieć zapas domowego batatowego purée – ziemniaki piecze się w ok. 200-220 stopniach do miękkości, a po ostudzeniu miksuje. Purée można dowolnie wykorzystywać, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Zrób słodkie domowe muffiny bez dodatku cukru – z warzyw! Bataty połącz z marchewką, która również jest słodka, dodaj sok z jabłek i rodzynki albo daktyle, a także zdrową mąkę (żytnią, jaglaną, orkiszową). Możesz też zrobić proste brownie z batatów, słodkie ziemniaki łącząc z daktylami, płatkami owsianymi, sproszkowanym kakao i ulubionymi orzechami.

/ 7Dżem 100-procentowy – słodycz bez cukru

Obraz
© Shutterstock.com

Kto nie lubi naleśników przełożonych ulubionym dżemem? Albo chrupiącej bułki do porannej kawy? Sęk w tym, że typowy dżem to ulepek – prócz owoców w składzie ma głównie cukier. W sprzedaży znajdziesz jednak dżemy 100-procentowe, bez dodatku cukru czy syropu glukozowo-fruktozowego, słodzone sokiem z jabłek. Warto po nie sięgać! Zaspokoją twój apetyt na słodkie. Możesz nimi smarować domowe pieczywo, omlety, pankejki, dodawać do owsianki albo jaglanki, świetnie komponują się z sorbetem. A co powiecie na domowy dżem bez cukru? Ella Woodward domową marmoladę truskawkową robi z wykorzystaniem miodu i nasionek chia. Podduszone owoce z miodem należy utłuc na gładko, dodać chia i gotować przez 20 minut, często mieszając. Podczas stygnięcia marmolada zgęstnieje i uzyska właściwą konsystencję.

/ 7Cukier kokosowy – hit o niskim indeksie glikemicznym

Obraz
© 123RF.COM

Indeks glikemiczny cukru kokosowego wynosi 35, dzięki czemu nie powoduje skoków poziomu cukru we krwi oraz stężenia insuliny (dlatego poleca się go diabetykom). Jest też dobrym źródłem żelaza, potasu, witamin z grupy B. Pozyskuje się go z soku palmy kokosowej po odparowaniu wody. Ma brązowy kolor i karmelowo-orzechowy posmak. Cukier kokosowy może być stosowany wszędzie tam, gdzie użylibyśmy białego cukru – pamiętajmy jednak, że od zwykłego cukru jest mniej słodki. Doskonałe będą zwłaszcza koktajle i soki słodzone cukrem kokosowym, domowe musy (np. z buraka!), puddingi chia, ciasta, ciasteczka, zbożowe batoniki. Przepis na smaczną poranną kawę: wsyp do kubka po łyżeczce kawy, kawy zbożowej i cukru kokosowego. W 3/4 uzupełnij kubek gorącą wodą. Wlej ulubione mleko, dodaj 1/4 łyżeczki nierafinowanego oleju kokosowego. Wymieszaj. Posyp cynamonem.

/ 7Zioła – nie tylko do dań głównych

Obraz
© Fotolia

Doprawianie potraw ziołami zazwyczaj kojarzy się z potrawami wytrawnymi. Faktycznie, świeże i suszone zioła z powodzeniem zastępują sól. A co z cukrem? Ten również da się zastąpić przyprawami. Te najsłodsze to: cynamon, kardamon, lukrecja, anyż gwiaździsty. Cynamonem możesz oprószyć domowe gofry, naleśniki, placki, lody, owsiankę, budyń jaglany. Z kardamonem obchodź się podobnie. Świetnie sprawdzi się w koktajlach i ciepłych napojach oraz w kremie czekoladowym. Bardzo słodki jest korzeń lukrecji, z kolei anyż gwiaździsty pasuje do kompotów, zup owocowych, herbat, kaw. Pomysł na szybką przekąskę: suszone daktyle wypełnij masłem orzechowym bez dodatku cukru i oprósz szczyptą słodkiej przyprawy. Pamiętaj, że masło orzechowe z ulubionych orzechów (np. migdałów, nerkowców, brazylijskich, makadamia) można bez większego problemu zrobić w domu.

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru