Cukier kokosowy – hit o niskim indeksie glikemicznym
Indeks glikemiczny cukru kokosowego wynosi 35, dzięki czemu nie powoduje skoków poziomu cukru we krwi oraz stężenia insuliny (dlatego poleca się go diabetykom). Jest też dobrym źródłem żelaza, potasu, witamin z grupy B. Pozyskuje się go z soku palmy kokosowej po odparowaniu wody. Ma brązowy kolor i karmelowo-orzechowy posmak. Cukier kokosowy może być stosowany wszędzie tam, gdzie użylibyśmy białego cukru – pamiętajmy jednak, że od zwykłego cukru jest mniej słodki. Doskonałe będą zwłaszcza koktajle i soki słodzone cukrem kokosowym, domowe musy (np. z buraka!), puddingi chia, ciasta, ciasteczka, zbożowe batoniki. Przepis na smaczną poranną kawę: wsyp do kubka po łyżeczce kawy, kawy zbożowej i cukru kokosowego. W 3/4 uzupełnij kubek gorącą wodą. Wlej ulubione mleko, dodaj 1/4 łyżeczki nierafinowanego oleju kokosowego. Wymieszaj. Posyp cynamonem.