Cukier kokosowy - zdrowy słodzik

Większość z nas słyszała już o zdrowych właściwościach oleju, wody czy mleka z kokosa. Teraz przyszedł czas na cukier z palmy kokosowej, który jest prawdziwym odkryciem kulinarnym ostatnich miesięcy.

Obraz

/ 5Naturalny i zdrowy

Obraz
© Shutterstock.com

Większość z nas słyszała już o zdrowych właściwościach oleju, wody czy mleka z kokosa. Teraz przyszedł czas na cukier z palmy kokosowej, który jest prawdziwym odkryciem kulinarnym ostatnich miesięcy. Może być stosowany przez osoby na diecie, ponieważ ma niższy indeks glikemiczny od innych rodzajów cukrów. Cukier kokosowy jest produktem całkowicie naturalnym. Nie zawiera sztucznych dodatków ani barwników. Można go kupić w postaci brązowego proszku, granulek lub płynu. To znakomita alternatywa dla innych popularnych słodzików. Ma charakterystyczny kokosowy aromat, który znakomicie podkreśla smak wielu dań i deserów. Cukier koksowy dodany do owsianki lub kawy to znakomite źródło energii o poranku.

/ 5Bomba witamin

Obraz
© Shutterstock.com

Cukier kokosowy powstaje z soku pąków kwiatów kokosu. Pod wpływem podgrzewania, przeistacza się w delikatny w smaku cukier. Podobnie, jak inne produkty z palmy kokosowej, ma on wiele zdrowotnych właściwości. To źródło magnezu, cynku, potasu i żelaza. Słodkie kryształki zawierają również kilka istotnych dla organizmu witamin, m.in. C, B1, B2, B3, B6.

/ 5Dla cukrzyków i osób na diecie

Obraz
© Shutterstock.com

Sok z palmy kokosowej, z której produkowany jest cukier, obfituje w przeciwutleniacze, które skutecznie chronią nasz organizm przed wolnymi rodnikami. Cukier koksowy, ze względu na niższy indeks glikemiczny, może być stosowany w diecie diabetyków oraz osób na dietach redukcyjnych. Należy jednak spożywać go z umiarem, bo jest bombą kaloryczną (100 g tego produktu zawiera 380 kcal).

/ 5Popularny w Azji

Obraz
© Shutterstock.com

Ten rodzaj słodzika jest bardzo popularny w kuchni azjatyckiej. Dodaje się go nie tylko do ciast, ale również drinków, potraw rybnych i mięsnych. Jego karmelowy zapach świetnie równoważy smak pikantnych dań kuchni indyjskiej czy tajskiej. Cukru kokosowego nie należy mylić z cukrem palmowym, który powstaje nie tylko z kokosa, ale również innych rodzajów palm, np. daktylowej. Czysty, naturalny produkt powinien mieć odpowiednie oznakowanie na opakowaniu - "100 proc. cukru kokosowego".

/ 5Kokosowe placuszki

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki: 1/2 szklanki mąki, 1/4 szklanka mleka, 1 jajko, 1 łyżka cukru kokosowego, 2 łyżki wiórek kokosowych, szczypta cynamonu, olej kokosowy do smażenia

*Przygotowanie: *jajko wymieszać z mlekiem. Dodać mąkę, cukier kokosowy, cynamon i miksować na gładką masę. Następnie wsypać wiórki koksowe. Na rozgrzanym oleju smażyć małe placuszki. Podawać z kremem czekoladowym lub konfiturą.

mro/ Kuchnia WP

Wybrane dla Ciebie
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji