Dżem 100-procentowy – słodycz bez cukru
Kto nie lubi naleśników przełożonych ulubionym dżemem? Albo chrupiącej bułki do porannej kawy? Sęk w tym, że typowy dżem to ulepek – prócz owoców w składzie ma głównie cukier. W sprzedaży znajdziesz jednak dżemy 100-procentowe, bez dodatku cukru czy syropu glukozowo-fruktozowego, słodzone sokiem z jabłek. Warto po nie sięgać! Zaspokoją twój apetyt na słodkie. Możesz nimi smarować domowe pieczywo, omlety, pankejki, dodawać do owsianki albo jaglanki, świetnie komponują się z sorbetem. A co powiecie na domowy dżem bez cukru? Ella Woodward domową marmoladę truskawkową robi z wykorzystaniem miodu i nasionek chia. Podduszone owoce z miodem należy utłuc na gładko, dodać chia i gotować przez 20 minut, często mieszając. Podczas stygnięcia marmolada zgęstnieje i uzyska właściwą konsystencję.