Batat – pomarańczowa siła
Słodkie ziemniaki można dostać już z wielu dyskontach i supermarketach. 100 g batatów aż w 500 procentach pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę A oraz w połowie na witaminę C. Są również bardzo bogate w beta-karoten. Zatem nie dość, że zdrowe, to naprawdę świetnie smakują, a ich naturalna słodycz sprawia, że stają się znakomitą alternatywą dla cukru. Do przygotowania zdrowych słodkości najlepiej mieć zapas domowego batatowego purée – ziemniaki piecze się w ok. 200-220 stopniach do miękkości, a po ostudzeniu miksuje. Purée można dowolnie wykorzystywać, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Zrób słodkie domowe muffiny bez dodatku cukru – z warzyw! Bataty połącz z marchewką, która również jest słodka, dodaj sok z jabłek i rodzynki albo daktyle, a także zdrową mąkę (żytnią, jaglaną, orkiszową). Możesz też zrobić proste brownie z batatów, słodkie ziemniaki łącząc z daktylami, płatkami owsianymi, sproszkowanym kakao i ulubionymi orzechami.