Banan – im brzydszy, tym lepszy
Podczas gdy większość ludzi szerokim łukiem omija ciemne, miękkie banany z plamkami, ty wiesz, że są skarbnicą zdrowa i słodkiego smaku. I trzeba się tylko cieszyć, gdy sprzedają je w promocji. Słodki banan to wspaniały zamiennik cukru – zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Gdy robisz owsiankę, jaglankę albo kaszę mannę dla pociechy, nie dosypuj cukru! Po prostu dodaj do rondelka banana w kawałkach lub zmiażdżonego widelcem – całość możesz zmiksować blenderem na gładko. Banany sprawdzą się praktycznie do wszystkiego. Zamrożone i zmiksowanie, np. z dodatkiem mleczka kokosowego, masła migdałowego albo ulubionymi owocami (najlepiej mrożonymi) stworzą wspaniałe domowe lody. Można je zmiksować ze składnikami na naleśniki czy placki, przygotować z nich pożywny budyń, wykorzystać do masy w cieście. Banany szczególnie sprawdzają się jako dodatek do koktajlu. Wspaniale smakują pieczone.