Suszone owoce – głębia smaku
Daktyle to hit wśród wielbicieli zdrowego stylu życia. Ale suszonych owoców, które stanowią znakomitą alternatywę dla cukru, jest znacznie więcej – i warto po nie sięgać. Bardzo słodkie są rodzynki, morele, śliwki, figi. Uważaj jednak na suszone owoce dosładzane cukrem; tak jest najczęściej z żurawiną. Jeśli chcesz dodać suszone owoce do musów, spodów do ciast czy kremów, wcześniej powinno się je sparzyć we wrzątku podobnie jak daktyle i odstawić na kilkanaście minut. Gdy zmiękną, lepiej będzie się z nimi pracowało. Jeśli chcesz zrobić domowe biszkopciki dla małego dziecka, wykorzystaj słodkie rodzynki albo suszone morele (drobno je posiekaj albo zmiksuj). Z dowolnych suszonych owoców zrobisz też domowy syrop, który zaspokoi twój apetyt na słodkie. Dużą garść owoców posiekaj, zalej niepełną szklanką wody i odstaw na około pół godziny, po czym dokładnie zblenduj na gładko, do uzyskania konsystencji syropu.