Zapiekanka z mięsem mielonym i szpinakiem
Składniki:
- 1/2 opakowania makaronu penne,
- 1/2 kg mięsa mielonego,
- 30 dag sera żółtego,
- opakowanie szpinaku mrożonego,
- 4 ząbki czosnku,
- jajko,
- 4 łyżki śmietany 18 proc.,
- 2 cebule,
- olej rzepakowy,
- pieprz i sól do smaku.
Przygotowanie:
Zacznij od ugotowania makaronu al dente, a następnie na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodaj mięso mielone z dodatkiem soli i pieprzu. W garnku na odrobinie oliwy rozmróź szpinak, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszaj. Kiedy szpinak jest już całkowicie rozmrożony, dodaj śmietanę, zamieszaj i zdejmij garnek z ognia. Na grubych oczkach tarki zetrzyj ser, a naczynie żaroodporne posmaruj olejem, by podczas pieczenia składniki nie przywierały do jego ścianek. Zacznij układać warstwami w naczyniu po kolei: makaron, mięso mielone, szpinak, ser i tak do wyczerpania składników. Pozostałym serem posyp zapiekankę z wierzchu i polej jej wierzch rozkłóconym jajkiem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 20 stopni przez 25-30 minut.