Zamienniki jajek
Czy można czymś zastąpić jajka? Tak, choć nie zrobimy bez jajek prawdziwego omletu czy jajecznicy. Osoby, które nie jedzą jaj, przygotowują te potrawy na bazie zmielonego tofu. Często jednak używamy jaj jako kleju w przeróżnych daniach czy jako dodatku do wypieków. W tej formie zastąpienie jajek nie sprawia trudności. Dobrym zamiennikiem jest papka z siemienia lnianego. Sprawdzi się tam, gdzie jajka mają być użyte jako substancja wiążąca - np. w ciastach kruchych, kotletach. Dwie łyżki mielonego siemienia lnianego zalewamy gorącą wodą i zostawiamy do napęcznienia. Jedna czubata łyżka tej masy zastąpi jedno jajko. Można również użyć zmielonych płatków owsianych, zalanych do napęcznienia wodą. Przygotowując ciasto można też sięgnąć po banana, gdy chcemy je skleić lub po mus jabłkowy, jeśli
zależy nam na jego rozluźnieniu. Inną opcją zastąpienia jajka jest wykorzystanie zalanej niewielką ilością wody mieszanki mąki kukurydzianej, sojowej i z cieciorki. Niemal wszystkie produkty kulinarne można czymś zastąpić. Jeśli więc istnieją wskazania, by zrezygnować z tego czy innego produktu, poszukajmy dobrych zamienników.
AD/mp/WP Kuchnia