Makaron
Woda w której gotowaliśmy makaron ma bardzo szerokie zastosowanie. Znajduje się w niej wiele mikroelementów oraz skrobia. Dzięki temu świetnie połączy składniki pesto. Jeśli natomiast dodasz ją do ciasta na pizzę, stanie się ono bardziej puszyste. To jednak nie wszystko. Planujesz danie z dodatkiem fasoli? Namocz na noc ziarna w wodzie po makaronie. Dzięki temu szybciej się ugotują, będą znacznie smaczniejsze i lżej strawne. Jeśli połączysz wodę po spaghetti czy penne z bulionem, otrzymasz bazę do zupy.
Bogaty w skrobię i mikroelementy płyn sprawdzi się także jako wcierka do włosów. Wmasuj w kosmyki, pozostaw na 10 minut, a następnie umyj głowę szamponem i dokładnie spłucz. W wodzie po makaronie możesz również wymoczyć stopy. Zejdzie opuchlizna, a skóra stanie się miękka i delikatna. To się nazywa recykling!