Kandyzowane owoce
Są znacznie zdrowszą alternatywą dla kupowanych słodyczy. Można je także fantazyjnie zapakować i podarować bliskim jako prezent.
Świeży ananas należy obkroić ze skóry i wyciąć środek. Następnie pokroić w dowolnej wielkości kostkę lub plastry. W garnku zagotować 2 szklanki wody z 2 szklankami cukru i 1 łyżką soku z cytryny. Dodać kawałki ananasa i na minimalnym ogniu gotować przez około 10 minut. Zdjąć z ognia i odstawić na około 24 godziny. Następnego dnia ponownie zagotować i na niewielkim ogniu gotować przez 10 minut. Ponownie odstawić do dnia następnego i czynność powtórzyć. Czwartego dnia trzeba ananasa dobrze odsączyć na sicie, a potem na ręczniku papierowym. Syropu nie wylewać, jest on pysznym dodatkiem do napojów i deserów. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, a na nim rozłożyć kawałki ananasa. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 50-80 stopni, uchylić drzwiczki i (przy włączonym termo obiegu, jeśli to możliwe) suszyć owoce przez kilka-kilkanaście godzin. W trakcie suszenia potrząsać owocami, żeby szybciej się wysuszyły. Kiedy będą już podsuszone, wyjąć na ściereczkę i pozostawić na 2-3 dni w temperaturze pokojowej. Potem wystarczy już tylko owoce przesypać cukrem pudrem lub zwykłym bardzo drobnym i pięknie zapakować lub schować do szczelnie zamkniętego naczynia.