Odpowiedni tłuszcz i alkohol to podstawa
WP: Jakie przyprawy stosować do przyrządzania wołowiny?
K. O. Podstawą jest... tłuszcz. To tłuszcz jest nośnikiem smaku. To on wydobywa smak mięsa, nadaje mu określony charakter. Obojętnie, czy będzie to masło, oliwa, sadło czy słonina wędzona. Dobry kucharz wie, jak chce, żeby smakowało danie i w ten sposób dobiera do jego przygotowania odpowiedni tłuszcz. Innym bardzo ważnym elementem w dobrej kuchni jest alkohol, ale także w innym rozumieniu niż zazwyczaj kojarzymy. Nie wyobrażam sobie dobrej kuchni bez użycia alkoholu, nie wyobrażam sobie dobrego sosu, który nie jest wysadzony na dobrym winie, ani dziczyzny czy właśnie wołowiny, która nie jest przemacerowana wódką, miodem, okowitą czy whisky. To wszystko sprawia, że alkohol wydobywa z mięsa określone smaki i nadaje daniom charakter. I co z tego, że traci on swoją moc - pozostaje jednak kwintesencja smaku - duch.