Ugotuj ją dobrze
Na sklepowych półkach w zdecydowanej większości znajdziemy porcjowaną kaszę gryczaną w perforowanych, foliowych torebkach. Wystarczy wrzucić je do gorącej oraz osolonej wody i gotować według instrukcji na opakowaniu. Jednak dietetycy i prawdziwi smakosze nie polecają gotowania kaszy w folii, zresztą dotyczy to także ryżu.
Jak ugotować kaszę gryczaną tradycyjnym i najzdrowszym sposobem? Wystarczy przygotować jak najniższy garnek o grubym dnie, wodę, sól i oczywiście kaszę gryczaną. Będzie najsmaczniejsza, jeśli szklankę kaszy zalejesz 2 szklankami osolonej wody. Wodę należy doprowadzić do wrzenia, a następnie wsypać kaszę i gotować pod przykryciem na niewielkim ogniu. Kiedy ziarna wchłoną wodę, włóż garnek do ciepłego piekarnika lub przykryj go gazetami i kocem, by kasza "doszła". Bardzo ciekawym pomysłem jest ugotowanie jej w bulionie lub mleku. Jeśli chcesz, by kasza nie zbrylała się, lecz była sypka, możesz do wrzątku, oprócz soli dodać także łyżkę lub dwie oliwy lub oleju.