Co kryje w sobie kasza?
Jeśli chodzi o składniki odżywcze, zasadniczo nie ma wielkich różnic pomiędzy kaszą gryczaną paloną a niepaloną. Jednak ta pierwsza jest bogatsza nie tylko w wartości energetyczne, ale także łatwo przyswajalne białko oraz węglowodany i nieznacznie uboższa w tłuszcz. Warto zaznaczyć, że są to zdrowe, nienasycone kwasy tłuszczowe.
Natomiast biała kasza gryczana jest bogatsza w witaminy i inne składniki odżywcze, ponieważ nie jest poddawana wysokiej temperaturze podczas obróbki i to właśnie ją polecają specjaliści ds. żywienia. Dodatkowo kasza gryczana, nieważne czy palona czy nie, jest bogata w ważne dla naszego organizmu aminokwasy, których sam nie wytwarza oraz przeciwutleniacze – witaminę E oraz rutynę. Poza tym znajdziemy w niej także kwas foliowy, niacynę, kwas pantotenowy, cynk, magnez, miedź, potas, fosfor i żelazo. Dostarcza ok. 330 kcal, zatem jest to wartość zbliżona do kaloryczności makaronu czy ryżu.