Konfitura truskawkowa z miętą
Składniki: 1 kg truskawek, szklanka cukru (może być brązowy), sok z połówki cytryny, garść listków mięty.
Przygotowanie:
Truskawki myjemy, odcinamy zielone listki, kroimy na kawałki, wrzucamy do garnka. Miętę rwiemy lub tniemy na mniejsze kawałki, dodajemy do truskawek. Truskawki zasypujemy cukrem i mieszamy co jakiś czas. Kiedy truskawki puszczą sok, wstawiamy je na mały gaz. Owoce gotujemy do rozpuszczenia cukru, trzymamy na małym ogniu, mieszamy. Do truskawek dodajemy sok z cytryny. Po ok. 45 minutach nasza konfitura z miętą powinna być gęsta. Teraz wystarczy przełożyć ją do wyparzonych słoiczków. Możemy też konfiturę przełożyć do miseczki i podawać ze świeżo upieczoną chałką czy goframi.