Co oprócz cukru można dodać do przetworów z letnich owoców?
Przetwory z owoców to kopalnia smaków i pole do popisu oraz eksperymentowania. - Oprócz cukru możemy dorzucić wszystko to, co podkreśli smak naszych owoców. I tak – do śliwek możemy dodać cynamon, kardamon czy imbir. Truskawki wspaniale zagrają ze skórką cytryny i miętą. Figi możemy podlać Porto. Inspiracji i pomysłów jest wiele – niech Was nic nie ogranicza – przekonuje autorka bloga.
Zamknij lato w słoiczku
- Latem przygotowuję ogórki z przepisu mojej mamy i teściowej, a dodatkowo zamykam w słoiku smak truskawek, malin, jeżyn i porzeczek. Robię przetwory ze wszystkich owoców i warzyw, na które później jesienią i zimą mam ochotę. Zapraszam po kilka z nich – zachęca Joanna Matyjek.
Na kolejnych stronach galerii publikujemy ulubione przepisy Joanny, ktore znalazły się także w jej książeczce "Domowe przetwory". Także zapraszamy!