Metody na przetwory
Aby dobrze przygotować się do jesieni i zimy, warto wyposażyć spiżarnię w słoiki z ukochanymi przetworami czy butelki z pysznymi sokami i kompotami. Metod na przetwory jest kilka. Możemy owoce gotować z cukrem, a następnie zlać płyn do butelek (otrzymamy kompot lub syrop – w zależności od ilości cukru). Możemy także owoce smażyć (nawet kilka dni) i uzyskać marmoladę. Warto również gotować dary sadów i ogrodów we własnym soku. Możemy również szybko przygotować dżem z owoców, dodając określoną ilość cukru. Do przetworów używamy cukru białego, brązowego, ksylitolu, dodajemy pektynę — to najpopularniejsza metoda konserwacji.
- Do owoców możemy również dodać szczyptę soli. Tę metodę nazywamy janginizacją. Polega ona na duszeniu produktów we własnym soku i dodaniu szczypty soli, która powoduje uwolnienie się cukru z owoców. Dzięki temu do przetworów nie musimy dospawać już dodatkowego słodzika w kryształkach. Warunek jest jeden — owoce wraz z odrobiną soli (naprawdę niewielka szczypta) dusimy na małym ogniu. Tylko dzięki temu z owoców uwolni się zawarty w nich cukier. Im słodszy owoc, tym lepszy efekt. Janginizacja to świetna metoda na przetwory dla wszystkich, którzy nie potrzebują dosładzać sobie życia – tłumaczy blogerka.